ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σε κλοιό αμφισβήτησης το πολιτικό μέλλον του Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Σε κλοιό αμφισβήτησης το πολιτικό μέλλον του Σεμπάστιαν Κουρτς
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francisco Seco

Σε κλοιό αμφισβήτησης βρίσκεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η παραμονή του καγκελαρία της Αυστρίας, μετά την έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη κατά του καγκελαρίου, για το κατά πόσο είπε ψέματα σε κοινοβουλευτική επιτροπή που διερεύνησε καταγγελίες διαφθοράς από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησής του.

Ο Κούρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα απαλλαγεί. Εάν κατηγορηθεί και καταδικαστεί, ο 34χρονος Κουρτς θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκισης.

Αν και η Αυστρία δεν είναι ξένη στα πολιτικά σκάνδαλα, κανένας καγκελάριος δεν αντιμετώπισε ποινική έρευνα. Στην Αυστρία, μάρτυρες που εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικού δικαστηρίου αντιμετωπίζουν την ίδια νομική απαίτηση να πουν την αλήθεια όπως θα έκαναν στο δικαστήριο.

Ο Κουρτς δήλωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να παραιτηθεί, ωστόσο εάν κατηγορηθεί -κάτι που οι νομικοί αναλυτές εκτιμούν ως πιθανό- θα του ασκηθούν σημαντικές πιέσεις για να παραιτηθεί.

«Μια κόκκινη γραμμή θα έχει ξεπεραστεί εάν υπάρχει κατηγορητήριο εναντίον του καγκελάριου για ψευδορκία» δήλωσε η επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία ζήτησε την παραίτηση Κουρτς.

«Ένας καγκελάριος που κατηγορείται στο δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Οι ειδήσεις για την έρευνα προκάλεσαν σοκ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ειδικά στη Γερμανία, όπου ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείται από πολλούς ως πολιτικό αστέρι και πρότυπο για τους συντηρητικούς πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την Τρίτη του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ελευθερία του Τύπου στην Αυστρία.

Η ποινική έρευνα εναντίον του Κουρτς, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο 58 σελίδων που δημοσιεύθηκε από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, επικεντρώνεται στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει έναν στενό σύμμαχο για τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου της χώρας, γνωστή ως ÖBAG. Η κυβέρνηση έχει σταθμεύσει μερίδια κρατικής αξίας συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στο ÖBAG.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard, οι συζητήσεις που αξιολογήθηκαν πρόσφατα από το κινητό τηλέφωνο του γενικού διευθυντή της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών Τόμας Σμιτ έδειξαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι τόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο διευθυντής του γραφείου του Μπέρνχαρντ Μπονέλι συμμετείχαν περισσότερο από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό στην αναζήτηση στελεχών για το εποπτικό συμβούλιο της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Πρωταγωνιστής στην «υπόθεση Ίμπιζα» υπήρξε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα υπό τον τότε και νυν καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019.

Το «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής» της «Υπόθεσης Ίμπιζα» με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, είχε οδηγήσει τον Μάιο του 2019 στην μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Στο βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαίου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της προς τον ίδιο και το κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά από την υποτιθέμενη επιχειρηματία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας, της Kronen Zeitung, για να αυξηθεί η «υπέρ» του ίδιου επιρροή της εφημερίδας ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο συνολικής διάρκειας πάνω από επτά ώρες -που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε «παγίδα» για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη- η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για «μαύρο χρήμα».

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει υπό το βάρος των αποκαλύψεων, στις 18 Μαίου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της «υπόθεσης Ίμπιζα».

Το σκάνδαλο όδήγησε στην πτώση της συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς τον Μάιο 2019, πράγμα που κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, τις οποίες κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ιανουάριο του 2020 προχώρησε στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

Μετά την «υπόθεση Ίμπιζα», αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε -όπως, είσπραξη από μέρους του, ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του- το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ