ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα
AP Photo

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Αυτό ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Αντιμέτωπος με τον πολλαπλασιασμό των ρουκετών που εκτοξεύουν η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου είχε αποσύρει τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζοντας ότι η χερσαία εισβολή είναι «ένα από τα σενάρια» αυτά.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε το πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια -και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε με ρωσικού διαύλου- το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Γάζα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στη μεθόριο -ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ