ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Λύτρα ύψους 5 εκατ. δολαρίων πλήρωσε στους χάκερ η Colonial Pipeline

ΗΠΑ: Λύτρα ύψους 5 εκατ. δολαρίων πλήρωσε στους χάκερ η Colonial Pipeline
(AP Photo/Chris Carlson)

Το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων κατέβαλε στην εγκληματική κυβερνο-συμμορία «DarkSide» η Colonial Pipeline, ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς καυσίμων της οποίας δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα μετέδωσαν πως τα λύτρα καταβλήθηκαν, η εταιρεία, όμως δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Colonial είχε πει αρχικά ότι δεν θα πληρώσει τα λύτρα που απαιτούν οι χάκερ.

Η Colonial Pipeline, που μεταφέρει το 45% της βενζίνης, του ντίζελ και της κηροζίνης από τα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού προς την ανατολική ακτή, βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης την Παρασκευή το βράδυ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κλείσει το σύστημά της, ενώ προκλήθηκε πρόβλημα προμηθειών καυσίμων στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε, ενώ μια σειρά πολιτειών, από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η μέση τιμή του γαλονιού βενζίνης (3,79 λίτρα) στην αντλία άγγιξε τα 3,008 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητιστών AAA.

Η Colonial ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα η αλυσίδα εφοδιασμού παράδοσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους αυτοκινητιστές την Πέμπτη ότι η προμήθεια καυσίμων θα αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό αυτό το Σαββατοκύριακο, παρότι η βενζίνη έχει εξαντληθεί στα περισσότερα πρατήρια στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η Colonial Pipeline δεν είναι ο μοναδικός αγωγός που τροφοδοτεί την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με καύσιμα, όμως είναι ο μεγαλύτερος.

Ο ανταγωνιστής της, Plantation Pipeline, που μεταφέρει επίσης διυλισμένα προϊόντα προς την ανατολική ακτή σταματά στη Βαλτιμόρη και έχει ικανότητα περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με εκείνη της Colonial.

Υπό το φως της απότομης αύξησης των διαδικτυακών επιθέσεων ransomware κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την Πέμπτη ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστική εντολή για τη βελτίωση των αμερικανικών αμυνών απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Την Παρασκευή, ο ιαπωνικός γίγαντας τεχνολογίας καταναλωτών Toshiba δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του στη Γαλλία χτυπήθηκε στις 4 Μαΐου από την ίδια συμμορία εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, η εταιρεία τόνισε ότι δεν είχαν εντοπιστεί διαρροές δεδομένων και ότι μόνο ένα ελάχιστο ποσό δεδομένων χάθηκε κατά την κυβερνοεπίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ