ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» βάζει ο Πούτιν ΗΠΑ και Τσεχία

Ρωσία: Στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» βάζει ο Πούτιν ΗΠΑ και Τσεχία
Το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις Ουάσινγκτον - Μόσχας εδώ και χρόνια και παρά τη δρομολογούμενη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατατάσσει επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» και περιορίζει τις προσλήψεις προσωπικού στις πρεσβείες τους.

Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, συνοδεύεται από λίστα «μη φιλικών χωρών» που έχουν διεξάγει «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, πολιτών της και ρωσικών οντοτήτων, κατά τους Moscow Times.

Η συμπερίληψη της Ουάσινγκτον και της Πράγας συνεπάγεται ότι η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία δεν μπορεί να προσλάβει ούτε έναν υπάλληλο Ρώσο υπήκοο, ενώ η τσεχική πρεσβεία θα μπορεί να προσλάβει έως 19.

Αντιδρώντας στη ρωσική κίνηση, η Τσεχία ανέφερε ότι θα οδηγήσει σε «κλιμάκωση της έντασης» ανάμεσα στη Ρωσία και την Τσεχία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους.

«Λυπούμαστε που η Ρωσία βαδίζει στο δρόμο της αντιπαράθεσης εις βάρος της ίδιας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

«Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει επίσης έμμεσα την εν δυνάμει ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ απλών πολιτών, του τουρισμού, και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων» προστίθεται.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία επιδεινώθηκαν ραγδαία από τον Ιούνιο και την ανάληψη των ηνίων από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και άσκησε πίεση στο Κρεμλίνο σχεδόν σε όλα τα «μέτωπα».

Τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον απέλασε δέκα Ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα σε αντίποινα για την καταγγελλόμενη ανάμειξη του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση.

Παράλληλα, ο χαρακτηρισμός «φονιάς» (είτε με την κυριολεκτική, είτε με τη μεταφορική έννοια) που απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν οδήγησε στην προσωρινή ανάκληση του πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Σε απάντηση η Μόσχα απέλασε με τη σειρά της δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες, απαγόρευσε σε ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους την είσοδο στη χώρα, καθώς και στην αμερικανική πρεσβεία να προσλαμβάνει ξένους υπήκοους.

Στο «κόκκινο» ανέβηκε η ένταση και στις σχέσεις Μόσχας-Πράγας αφότου η Τσεχία κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από αιματηρή έκρηξη που έλαβε χώρα σε αποθήκη πυρομαχικών στο έδαφός της το 2014 -για να ακολουθήσουν εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ