ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Καναδάς: Παραιτήθηκε ο στρατηγός που συντόνιζε την εκστρατεία εμβολιασμού

Κορωνοϊός - Καναδάς: Παραιτήθηκε ο στρατηγός που συντόνιζε την εκστρατεία εμβολιασμού
AP Photo / Wilfredo Lee

Ο ανώτατος αξιωματικός του καναδικού στρατού ο οποίος συντόνιζε από τον Νοέμβριο την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της COVID-19 στον Καναδά παραιτήθηκε, καθώς αντιμετωπίζει έρευνα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατηγός Ντάνι Φορτάν, ο πρώην διοικητής της αποστολής του NATO στο Ιράκ, αποχώρησε από τη θέση του συντονιστή «εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας της στρατιωτικής δικαιοσύνης», ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο μεταβατικός επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Γουέιν Άιρ, «θα εξετάσει τα επόμενα βήματα» με τον στρατηγό Φορτάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ανώτατος αξιωματικός των καναδικών ένοπλων δυνάμεων ονομάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό επικεφαλής του νέου Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων με καθήκον τον συντονισμό του εφοδιασμού στην «πιο σημαντική εκστρατεία ανοσοποίησης στην ιστορία» του Καναδά.

Ο καναδικός στρατός έχει ιδίως επιφορτιστεί, σε συνεργασία με την υπηρεσία δημόσιας υγείας, να διανέμει δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της αχανούς χώρας.

Ο στρατηγός Φορτάν, παρασημοφορημένος αξιωματικός με τριακονταετή καριέρα, είχε επίσης αναπτυχθεί στη Βοσνία με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, όπως και στο Αφγανιστάν, όπου διοικούσε την καναδική δύναμη που επιχείρησε στη χώρα.

Ο καναδικός στρατός συνταράσσεται εδώ και αρκετούς μήνες από σειρά ερευνών σε βάρος ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, ειδικά για υποθέσεις σεξουαλικής φύσης, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορά τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, τον στρατηγό ε.α. Τζόναθαν Βανς.

Ο κ. Βανς αποστρατεύθηκε στην αρχή της χρονιάς, προτού δημοσιοποιηθούν οι κατηγορίες σε βάρος του, τις οποίες αρνείται. Ο διάδοχός του, ο ναύαρχος Αρτ ΜακΝτόναλντ, επίσης παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του μερικές εβδομάδες μετά τον διορισμό του, εξαιτίας του ότι άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος του με παρόμοια φύση.

Στα τέλη του Απριλίου ο υπουργός Άμυνας του Καναδά, ο Χάρτζιτ Σάτζαν, ανέθεσε στην πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), τη Λουίζ Άρμπουρ, να ηγηθεί ανεξάρτητης έρευνας που διενεργείται για τη διαχείριση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι της COVID-19 επιταχύνεται στον Καναδά, έπειτα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην έναρξή της. Το 43,1% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ