ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Έκκληση για τερματισμό της βίας από τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Τυνησίας

Λωρίδα της Γάζας: Έκκληση για τερματισμό της βίας από τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Τυνησίας
AP Photo/Ariel Schalit

Την ανάγκη τερματισμού της ισραηλινής βίας στην Παλαιστίνη τόνισαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και ο Τυνήσιος ομόλογός του, Ότμαν Ζεράντι, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις μεγάλες προσπάθειες του Τυνήσιου ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η χώρα του παρουσίασε τη στάση του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη Τρίτη.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συντόνισαν την προετοιμασία τους για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, για να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός και η διάσωση ζωών αμάχων εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στο Κάιρο, Ντιαμπ Αλ Λουχ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και όλες τις αρμόδιες αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Αιγυπτιακού Υπουργείου Υγείας και των ιατρικών ομάδων του για το άνοιγμα των νοσοκομείων τους στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα την Αίγυπτο που στέκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό και καταβάλλει προσπάθειες για να σώσει τις ζωές των τραυματισθέντων στη Λωρίδα της Γάζας από τη βάναυση ισραηλινή επιθετικότητα και να τους περιθάλψει ώστε να θεραπευτούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Αλ Λουχ.

Περίθαλψη τραυματιών στην Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την υποδοχή των τραυματιών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες.

«Η παλαιστινιακή πρεσβεία στο Κάιρο συνεχίζει το συντονισμό της με το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες αρχές για τη μεταφορά και τη νοσηλεία των τραυματιών από τη Γάζα», τονίζει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος έστειλε ήδη την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο παράρτημά της στο Βόρειο Σινά για να υποστηρίξει τα θύματα των συνεχιζόμενων γεγονότων στην Παλαιστίνη. «Η κατάσταση ετοιμότητας για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχει αυξηθεί και παρέχεται ιατρική και ψυχολογική στον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε δήλωσή της η Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τρία νοσοκομεία του βορείου Σινά, αυτό της Ισμαηλίας, το «Αμπού Χαλίφα» και το «30 Ιουνίου».

Μάλιστα, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε απόφαση με την οποία ανέστειλε τις διακοπές όλου του προσωπικού των συγκεκριμένων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, στέλνοντας και έκτακτο προσωπικό και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν αρκετές φιάλες αίματος και τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ