ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Πολωνία: Με σαμπάνιες γιόρτασαν την επαναλειτουργία των μπαρ

Κορωνοϊός - Πολωνία: Με σαμπάνιες γιόρτασαν την επαναλειτουργία των μπαρ
AP Photo / Czarek Sokolowski

Τα μπαρ στην Πολωνία γιόρτασαν την επαναλειτουργία τους ανοίγοντας σαμπάνιες μόλις τα ρολόγια έδειξαν 12 τα μεσάνυχτα.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Πολωνία άνοιξαν τους εξωτερικούς χώρους τους για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες και πολλοί Πολωνοί βγήκαν έξω για να διασκεδάσουν.

Τα καταστήματα μπορούν τώρα να προσφέρουν υπηρεσίες στους εξωτερικούς χώρους τους, ενώ η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων τους αναμένεται, με περιορισμένη χωρητικότητα, στις 28 Μαΐου. Από τον Οκτώβριο, μπορούσαν μονάχα να προσφέρουν υπηρεσίες take-away.

Επιπλέον, από σήμερα, οι Πολωνοί δεν απαιτείται να φορούν μάσκες έξω, σε χώρους όπου μπορούν να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Παραμείναμε κλειστοί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από 200 ημέρες και ήταν πολύ αγχωτικό και εξαντλητικό για διαφορετικούς λόγους. Δεν γνωρίζαμε εάν θα μπορούσαμε καν να επιβιώσουμε», είπε η Ζούζα Μοκάλο, 34 ετών, συνιδιοκτήτρια του Bar Studio, στη Βαρσοβία.

«Νιώθω πραγματικά ότι τα συναισθήματα που νιώθουμε μπορούν να συγκριθούν κάπως με εκείνα της Πρωτοχρονιάς, όπου όλοι έχουμε τεράστιες προσδοκίες για το τέλος του έτους και την έναρξη του καινούργιου χρόνου… Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι, λίγο νευρικοί, όμως γεμάτοι συναισθήματα».

Τα νέα κρούσματα στην Πολωνία μειώθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο και η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς αυτόν τον μήνα.

Το εμπορικό κέντρο Koszyki, στο κέντρο της Βαρσοβίας, όπου βρίσκονται πολλά μπαρ, εγκατέστησε ένα ρολόι που μετρούσε αντίστροφα έως τα μεσάνυχτα. Ο Πάβελ Σλούπσκι, διευθυντής PR του κέντρου, ανέφερε πως η διάθεση «μοιάζει πολύ με εκείνη της παραμονής της Πρωτοχρονιάς».

«Η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα», σημείωσε η Άνια Πιέτρζακ, μια 37χρονη στυλίστρια και σχεδιάστρια μόδας, η οποία ήταν από τις πρώτες που πήγαν στο Bar Studio, ενώ περιέγραψε πόσο της έλειψε η ελευθερία του να βγει έξω και να πιει ένα ποτό ή να κάνει ένα τσιγάρο χωρίς να φόβο ή να της επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν φορούσε μάσκα.

Χθες, η Πολωνία κατέγραψε 3.288 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σύγκριση με 35.251 την 1η Απριλίου. Περίπου το 35.7% των ενήλικων Πολωνών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 13,6% έχει πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ