ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί στη Γάζα: Ισοπέδωσε το Ισραήλ την έδρα διεθνών μέσων ενημέρωσης

Βομβαρδισμοί στη Γάζα: Ισοπέδωσε το Ισραήλ την έδρα διεθνών μέσων ενημέρωσης
AP Photo

Στο στόχαστρο των ισραηλινών επιδρομών η «φωνή» διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Κτήριο 15 ορόφων όπου στεγάζονται τα γραφεία των Associated Press και Al Jazeera ισοπεδώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα μία ώρα αφότου είχε δοθεί προειδοποίηση για εκκένωση -με το ίδιο το Al Jazeera να μεταδίδει ζωντανά την κατάρρευση της έδρας του. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό σφυροκόπημα έχει ανέλθει στους 140 -με δεκάδες παιδιά ανάμεσά τους...

Για το τελευταίο βήμα του Ισραήλ προκειμένου να «σιωπήσει» την ενημέρωση από τον παλαιστινιακό θύλακα, εν μέσω της σύγκρουσης με τη Χαμάς, κάνει λόγο το πρακτορείο Associated Presss.

Η στόχευση των δημοσιογράφων συνιστά έγκλημα πολέμου, καταγγέλλει την ίδια στιγμή το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera, αναφέροντας ότι δόθηκε διορία μίας ώρας προς εκκένωση του κτηρίου, εντούτοις δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους.

Επρόκειτο για κτήριο-ορόσημο για τη διεθνή δημοσιογραφία στην Πόλη της Γάζας­· με τις περισσότερες ζωντανές ανταποκρίσεις να γίνονταν από την οροφή του κτηρίου.

Στον Πύργο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.

AP Photo/Hatem Moussa
(AP Photo/Hatem Moussa
(AP Photo/Hatem Moussa

Ισραηλινός αξιωματούχος ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του πύργου, Τζαβάντ Μεχντί, ότι είχαν στη διάθεσή τους μία ώρα προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο. Εκείνος σχεδόν εκλιπαρούσε μόλις για δέκα λεπτά περισσότερο χρόνο προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε...

Στον πύργο στεγάζονταν και τα γραφεία του εδρεύοντος στο Λονδίνο online ειδησεογραφικού μέσου Middle East Eye, το οποίο κατέγραψε και μετέδωσε τη συνομιλία του Τζαβάντ Μεχντί με τους Ισραηλινούς -με τη βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης να καταγγέλλει ότι «ο βομβαρδισμός γραφείων δημοσιογράφων που μεταδίδουν όσα εκτυλίσσονται επί του εδάφους δεν συνιστά πράξη αυτοάμυνας».

Από πλευράς ισραηλινού στρατού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων ως κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών της.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου» αναφέρουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών» προσθέτουν.

Της επίθεσης στον πύργο είχε προηγηθεί το πλέον αιματηρό, μεμονωμένο χτύπημα σε έξι ημέρες αδιάκοπου σφυροκοπήματος, με δέκα ανθρώπους -ανάμεσά τους οκτώ παιδιά- να χάνουν τη ζωή τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Πόλης της Γάζας.

Ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει πλέον τους 140, με 39 παιδιά και 22 γυναίκες ανάμεσά τους, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Εξίσου αδιάκοπη, η ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς προς την ισραηλινή επικράτεια· το απόγευμα του Σαββάτου ρουκέτες έπληξαν προάστιο του Τελ Αβίβ με έναν 50χρονο άνδρα να χάνει τη ζωή του.

Από την ανάφλεξη της βίας την περασμένη Δευτέρα, έχουν εκτοξευτεί προς το Ισραήλ 2.300 ρουκέτες, κατά την τελευταία ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ