ΚΟΣΜΟΣ

«Βαμμένα τα χέρια σου με αίμα»: Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τη Γάζα

«Βαμμένα τα χέρια σου με αίμα»: Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τη Γάζα
Turkish Presidency via AP, File

«Βρυχάται» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο «κράτος-τρομοκράτη» του Ισραήλ, κατηγορώντας τον Τζο Μπάιντεν ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα» -σε αναφορά για την έγκριση συμφωνίας πώλησης οπλικών συστημάτων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Συντάχθηκες με τους Αρμενίους για την αποκαλούμενη Γενοκτονία. Τώρα, δυστυχώς, περνάς στην ιστορία έχοντας αίμα στα χέρια σου» δήλωσε ο Ερντογάν επιτιθέμενος κατά του Αμερικανού προέδρου.

«Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό. [...] Είδαμε την υπογραφή Μπάιντεν σε πώληση όπλων στο Ισραήλ. Δεν θα σιωπήσουμε και θα συνεχίσουμε τη μάχη μας για την Αλ Κουντς [Ιερουσαλήμ]» συνέχισε ο Ερντογάν, αποκαλώντας το Ισραήλ «δολοφόνο» Παλαιστινίων όλων των ηλικιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση Ερντογάν έρχεται αφότου έγινε γνωστό πως η διακυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε συμφωνία πώλησης κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στοΙσραήλ.

Κοινοβουλευτικές πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι το Κογκρέσο δεν αναμένεται να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά την τρέχουσα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post, πηγές από το Καπιτώλιο ανέφεραν ότι το Σώμα ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων στις 5 Μαΐου ως είθισται πριν δοθεί τελική έγκριση σε ανάλογες συμφωνίες.

Ήταν μία εβδομάδα πριν ανοίξει ο νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε αναλυτικά

ΗΠΑ: Πώληση οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ ενέκρινε η διακυβέρνηση Μπάιντεν

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση -κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ