ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Το εμβόλιο της Pfizer αντέχει τελικά περισσότερο στο ψυγείο

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Το εμβόλιο της Pfizer αντέχει τελικά περισσότερο στο ψυγείο
(AP Photo/Matthias Schrader)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού μπορεί να φυλάσσεται σε απλό ψυγείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, τα εμβόλια μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια σε ψύξη έως και ένα μήνα από την ημέρα που θα βγουν από τη βαθειά κατάψυξη.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί διατηρούσαν τα εμβόλια σε ψύξη για μόλις πέντε ημέρες.

Η νέα αυτή οδηγία αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στα εμβολιαστικά κέντρα της Ευρώπης και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Και αυτό γιατί οι δυσκολίες μεταφοράς του εμβολίου και η ανάγκη να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν σημαντικά ελαττώματα του εν λόγω εμβολίου.

Άλλωστε, αυτές οι δυσκολίες αποθήκευσης έκαναν απαγορευτική τη χρήση του σκευάσματος σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με το BBC, τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ άναψαν το «πράσινο φως» για την αποθήκευση και τη μεταφορά του εμβολίου της Pfizer σε φυσιολογικές θερμοκρασίες κατάψυξης, δηλαδή από τους -15 °C έως τους -25 °C, για έως και δύο εβδομάδες.

Στις αρχές του μήνα, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που επέτρεψε τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με το σκεύασμα της Pfizer ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ