ΚΟΣΜΟΣ

Νέα υπόθεση του μυστηριώδους «Συνδρόμου της Αβάνας» ερευνά ο Λευκός Οίκος - Τι είναι και πώς επιδρά

Νέα υπόθεση του μυστηριώδους «Συνδρόμου της Αβάνας» ερευνά ο Λευκός Οίκος - Τι είναι και πώς επιδρά
AP Photo/Carolyn Kaster

Μία εξαιρετικά περίεργη όσο και ευαίσθητη υπόθεση μελετά ο Λευκός Οίκος, αφότου και δεύτερος αξιωματούχος του αποκαλύφθηκε πως εμφάνισε πριν λίγους μήνες συμπτώματα της ίδιας μυστηριώδους ασθένειας. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως καθώς οι ερευνητές πασχίζουν να κατανοήσουν ποιος ή τι βρίσκεται πίσω από αυτά τα περίεργα περιστατικά.

Πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνουν στο CNNi ότι δύο αξιωματούχοι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας έπεσαν θύματα του περίεργου συνδρόμου τον Νοέμβριο του 2020, ο πρώτος μία ημέρα μετά την προεδρική εκλογή και ο δεύτερος αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, ερευνητές αδυνατούν να εξηγήσουν τα περίεργα συμπτώματα που ανέφεραν Αμερικανοί διπλωμάτες και άλλοι κυβερνητικοί εργαζόμενοι στην Κούβα, τη Ρωσία, την Κίνα και αλλού – επεισόδια που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους και εγκεφαλικά τραύματα.

Αλλά και στην Ευρώπη έχουν υπάρξει ύποπτες περιπτώσεις ανάλογων περιστατικών, οι οποίες διερευνούνται σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με πηγές του CNNi.

Συνολικά πλέον των 130 Αμερικανών κατασκόπων, διπλωματών, στρατιωτικών καθώς και άλλο προσωπικό έχει πλήξει, σύμφωνα με τους New York Times, το μυστηριώδες φαινόμενο που ονομάστηκε «Σύνδρομο της Αβάνας» και, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες.

Όπως είναι επόμενο, ο αριθμός κρουσμάτων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι αρχικές ανακοινώσεις για το φαινόμενο αφορούσαν διπλωματικές αποστολές σε Κίνα και Κούβα, ενώ τα θύματα υπολογίζονταν στα 60. Ο νέος αριθμός των 130 και πλέον θυμάτων συμπεριλαμβάνει και πράκτορες της CIA σε Ευρώπη και Ασία.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τα θύματα να έχουν παραπεμφθεί στα εξωτερικά ιατρεία του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση αποφεύγει να χαρακτηρίσει τα περιστατικά αυτά «επιθέσεις», παρότι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συμπτώματα των παθόντων, που αναφέρουν ζαλάδα και ναυτία, παραπέμπουν σε προηγμένο οπλικό σύστημα μαγνητικών κυμάτων.

Πολλά θύματα, που υπέστησαν μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές βλάβες, ανέφεραν ηχητικές παραισθήσεις και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματός τους, προτού αισθανθούν συμπτώματα ζάλης, πονοκεφάλου και ναυτίας.

Διακριτική έρευνα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας διέταξε τη διενέργεια έρευνας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην προκαλέσει πανικό στις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που υπηρετούν σε διπλωματικές, στρατιωτικές και μη κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Από τη μεριά της, η CIA δημιούργησε ομάδα εργασίας για τη συλλογή πληροφοριών για το ύποπτο φαινόμενο.

Σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ εξέφρασε τη θεωρία ότι πίσω από τα περιστατικά αυτά κρύβεται όπλο μικροκυμάτων, ικανό να πλήττει τις εγκεφαλικές λειτουργίες των στόχων του. Ορισμένα από τα θύματα αναφέρουν χρόνια και ενδεχομένως ανίατα προβλήματα στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία.

Η μεγάλη πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, αν και κάποιες από αυτές σημειώθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το 2020, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αισθάνθηκε τα συμπτώματα αυτά περπατώντας στον νότιο περίβολο του Λευκού Οίκου, ενώ το 2019, γυναίκα ανέφερε τέτοια συμπτώματα ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο της σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, αξιωματούχοι της CIA, που κατέγραψαν το φαινόμενο, το ονόμασαν Σύνδρομο της Αβάνας, καθώς πρώτοι επλήγησαν από αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονταν την Κούβα για εμπορικές συνομιλίες. Η CIA, όμως, απέρριψε το ενδεχόμενο πίσω από το όπλο αυτό να βρίσκονται ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα στο Κρεμλίνο.

Ανησυχία Μπάιντεν

Πιεζόμενη από βουλευτές και θύματα, η διοίκηση Μπάιντεν έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της να ανακαλύψει την αιτία αυτών των περιστατικών, να καθορίσει την πηγή τους και να αποτρέψει τη συνέχεια αυτών που οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλούν «ανώμαλα περιστατικά υγειονομικά συμβάντα».

Ο επικεφαλής της CIA μάλιστα έχει αρχίσει να λαμβάνει καθημερινές ενημερώσεις για το θέμα, κάποιες μάλιστα από τα ίδια τα θύματα.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει επιστρατεύσει μία ειδική αιματολογική εξέταση η οποία εστιάζοντας σε κάποιους ειδικούς δείκτες που ίσως υποδεικνύουν έκθεση.

«Η όλη θεωρία των μικροκυμάτων δεν οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος έχει κάποια στοιχεία για να το προτείνει ή κάποιος το είδε να συμβαίνει», αναφέρει στο CNNi μια πηγή με γνώση του θέματος. «Αυτό είναι το ενοχλητικό. Βασίζεται αποκλειστικά στα συμπτώματα».

«Δεν έχουμε ισχυρά στοιχεία- μόνο όλα αυτά τα περιστατικά», προσθέτει ο αξιωματούχος. «Και είναι περιστασιακά στοιχεία που θα μπορούσαν επίσης να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

US investigates second suspected case of mystery 'syndrome' near White House, by Katie Bo Williams, Jeremy Herb and Natasha Bertrand, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ