ΚΟΣΜΟΣ

Η γυναίκα του Βέλγου πρέσβη στη Σεούλ χαστούκισε υπάλληλο – Τώρα επικαλείται διπλωματική ασυλία

Η γυναίκα του Βέλγου πρέσβη στη Σεούλ χαστούκισε υπάλληλο – Τώρα επικαλείται διπλωματική ασυλία
Screen grab/YouTube

Τη διπλωματική της ασυλία, προκειμένου να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος της επικαλείται η σύζυγος του Βέλγου πρέσβη στη Νότια Κορέα μετά από ένα περιστατικό χειροδικίας που εγείρει και πάλι το αμφιλεγόμενο ζήτημα των διπλωματικών ασυλιών.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής Peter Lescouhier είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της συζύγου του, Xiang Xueqiu, λέγοντας ότι «ίσως είχε τους λόγους της να είναι οργισμένη για το πώς της συμπεριφέρθηκαν σε εκείνο το κατάστημα, αλλά το να ασκήσεις σωματική βία είναι εντελώς απαράδεκτο».

«Έχει μετανιώσει ειλικρινά και θέλει να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη στην υπάλληλο όταν θα της δοθεί η ευκαιρία να το κάνει», συνέχισε ο Βέλγος διπλωμάτης μέσα από βίντεο που ανέβασε την περασμένη εβδομάδα στο Instagram όπου υπογράμμισε ότι η σύζυγός του «συνεργάζεται ενεργά με την αστυνομία».

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Σεούλ έκανε γνωστό ότι η Xiang αποφάσισε να κάνει χρήση της διπλωματικής της ασυλίας και έτσι οι κατηγορίες εξέπεσαν.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους δικαιούνται ασυλίας από διώξεις, ωστόσο αυτή μπορεί να αρθεί αν το επιθυμούν.

Βίντεο που έγινε viral με ημερομηνία 9 Απριλίου κατέγραψε την Xiang να αντιπαρατίθεται με δύο υπαλλήλους ενός καταστήματος ενδυμάτων, όταν η μία θεώρησε ότι η γυναίκα είχε κλέψει το μπουφάν που φορούσε.

Η υπάλληλος, η οποία δεν ήθελε να αποκαλύψει στο CNNi την ταυτότητά της, είπε ότι κατά λάθος θεώρησε ότι η Xiang είχε κλέψει ένα σακάκι από το κατάστημα. Τότε την ακολούθησε στο δρόμο και προσπάθησε να δει την ετικέτα μέσα από το μπουφάν.

Όταν η υπάλληλος είδε ότι το σακάκι δεν ήταν από το συγκεκριμένο μαγαζί, ζήτησε συγγνώμη στα αγγλικά και επέστρεψε στο πόστο της, όπου όμως την ακολούθησε οργισμένη η Xiang.

Κάνοντας έντονες χειρονομίες, η γυναίκα διαπληκτίστηκε με τις δύο υπαλλήλους και κάποια στιγμή φαίνεται να χαστουκίζει τη μία από τις δύο. Μία φωτογραφία δείχνει το θύμα της επίθεσης με έντονα πρησμένο μάγουλο.

«Μπορούμε να καταλάβουμε τον θυμό της, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη βίαιη συμπεριφορά της», είπε η υπάλληλος, προσθέτοντας ότι η γυναίκα που χαστούκισε υπέφερε από βουητό στο αυτί και «ψυχικό τραύμα».

Η χρήση της διπλωματικής ασυλίας υπήρξε αμφιλεγόμενη στο παρελθόν σε άλλες χώρες.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν τους κανόνες της διπλωματικής ασυλίας μεταξύ των δύο εθνών, όταν η Anne Sacoolas, σύζυγος ενός πρώην Αμερικανού διπλωμάτη, κατάφερε να αποφύγει τη δίωξη όταν ενεπλάκη στο θάνατο ενός Βρετανού εφήβου σε τροχαίο ατύχημα.

Belgian ambassador's wife claims diplomatic immunity after slapping a Seoul store assistant, by Jake Kwon and Yoonjung Seo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ