ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Κατάπαυση του πυρός ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ - Δεν συνυπέγραψε η Ουγγαρία

Μέση Ανατολή: Κατάπαυση του πυρός ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ - Δεν συνυπέγραψε η Ουγγαρία
Olivier Hoslet, Pool via AP

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και ανακοίνωσαν την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ωστόσο απέτυχαν να αποφασίσουν ομόφωνα, χάνοντας την ευκαιρία να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις διπλωματικές πρσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης. 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ μίας πιο μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό, προκειμένου να τερματιστούν οι αιματηρές συγκρούσεις δεκαετιών.

Τις τελευταίες εννέα ημέρες σύρραξης, τουλάχιστον 213 έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων 61 παιδιά και 36 γυναίκες, ενώ 1.440 έχουν τραυματιστεί. Στην ισραηλινή πλευρά, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός πεντάχρονου αγοριού.

Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στο μπλοκ, αρνήθηκε να συνυπογράψει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των «27» υπουργών Εξωτερικών.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι 26 Ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να ξαναρχίσει την ειρηνευτική διαδικασία μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ.

«Έχω ένα γενικότερο πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές δηλώσεις για το Ισραήλ. Δεν βοηθούν πολύ, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν οι εντάσεις είναι τόσο μεγάλες», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο ενός ταξιδιού στο Παρίσι.

Ο Ούγγρος υπουργός παραχωρούσε τη συνέντευξη όταν οι ομόλογοί του συνεδρίαζαν εκτάκτως υπό την αιγίδα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των υπουργών ότι προτεραιότητα είναι «η άμεση παύση κάθε βίας και η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός», αναγνωρίζοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και καιρό.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε έναν πολιτικό ορίζοντα, διερευνώντας τον χώρο για την επανένωση των δύο πλευρών και να σχεδιάσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες», είπε ο Μπορέλ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, προειδοποίησε ότι η σύρραξη θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή εάν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία. Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

«Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι κίνδυνοι για: εξάπλωση της σύγκρουσης στη Δυτική Όχθη, έκρηξη βίας εντός του ίδιου του Ισραήλ, η σύρραξη να γίνει περιφερειακή», δήλωσε ο Λεντριάν σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων. Ισραηλινές και παλαιστινιακές οικογένειες πενθούν. Οι εικόνες είναι τρομερές και δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Η αναμονή δεν είναι επιλογή», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Είπε επίσης ότι ένας από τους λόγους για τη δραματική κατάσταση σήμερα είναι η απουσία προοπτικής για μια πολιτική διαδικασία.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το δρόμο για μια πολιτική διαδικασία, αλλά πριν από οτιδήποτε άλλο, για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει τέλος στις εχθροπραξίες».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είπε επίσης ότι «τα όπλα πρέπει τελικά να σιωπήσουν».

Ο Μάας τόνισε τον ρόλο του διπλωματικού Κουαρτέτου και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω επέκτασης των προσπαθειών διαμεσολάβησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ