ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Διπλωματικές διεργασίες εν μέσω έντασης βομβαρδισμών

Μέση Ανατολή: Διπλωματικές διεργασίες εν μέσω έντασης βομβαρδισμών
AP Photo/Tsafrir Abayov

Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς της Γάζας που μέχρι τώρα έχουν στοιχίσει η ζωή σε 217 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 63 παιδιά.

Από τις ρουκέτες της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 2 παιδιά.

Η δήλωση Μπάιντεν

Εν μέσω της μιας κατάστασης στη Γάζα η οποία περιγράφεται ως δραματική από ανθρωπιστικής σκοπιάς, εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για κατάπαυση του πυρός.

Για πρώτη φορά τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Είναι η πρώτη ανάλογη δήλωση του Μπάιντεν από την έναρξη των συγκρούσεων.

Μέχρι τώρα περιοριζόταν σε εκκλήσεις για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση των ΗΠΑ περί δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την μονομερή καταδίκη της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν μπορεί να έκανε ένα βήμα, εντούτοις, η τοποθέτησή του δεν πήρε τη μορφή απαίτησης. Οι ΗΠΑ εμπόδισαν εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση ψηφίσματος για τη νέα αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση της ΕΕ

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός έκαναν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν σήμερα. Αν και η δυνατότητα πίεσης της ΕΕ στο Ισραήλ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν των ΗΠΑ, η κίνηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ έχει σημασία. Ωστόσο, η σημασία αυτή μειώνεται από την άρνηση της Ουγγαρίας να συνυπογράψει την κοινή δήλωση.

Ο Ευρωπαίος «ΥΠΕΞ» Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι άμεση παύση κάθε βίας και η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι:

«Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι κίνδυνοι για: εξάπλωση της σύγκρουσης στη Δυτική Όχθη, έκρηξη βίας εντός του ίδιου του Ισραήλ, η σύρραξη να γίνει περιφερειακή.»

Θέμα ημερών;

Ο Νετανιάχου δήλωσε πάντως ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα Haaretz ότι είναι θέμα ημερών η λήξη της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ