ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η αυτοκρατορική διαδοχή ίσως αλλάξει την ιστορία - Θα ανέβει γυναίκα στο θρόνο;

Ιαπωνία: Η αυτοκρατορική διαδοχή ίσως αλλάξει την ιστορία - Θα ανέβει γυναίκα στο θρόνο;
ΑP Photo

Οι ειδικοί στην Ιαπωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής των νόμων διαδοχής μόνο για άνδρες, εν μέσω της υπεροχής των γυναικών στην αυτοκρατορική οικογένεια.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ξεκίνησε συνομιλίες για την αντιμετώπιση της έλλειψης κληρονόμων στον ιαπωνικό αυτοκρατορικό θρόνο, καθώς δημοσκόπηση έδειξε ότι 4 στους 5 Ιάπωνες είναι υπέρ της ιδέας να ανεβαίνουν γυναίκες στον θρόνο.

Η επίλυση της διαδοχικής κρίσης έχει γίνει επιτακτική λόγω της έλλειψης ανδρών στην παλαιότερη μοναρχία του κόσμου και της παραίτησης, για λόγους υγείας, του αυτοκράτορα Ακιχίτο.

Ο Ακιχίτο παραιτήθηκε από τον θρόνο μετά από 30 χρόνια βασιλείας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 200 και πλέον χρόνια.

Με την άνοδο του Ναρουχίτο στον θρόνο ξεκίνησε η νέα εποχή, η Reiwa ή η «Όμορφη Αρμονία» στην Ιαπωνία.

Ο σημερινός αυτοκράτορας, όμως, έχει μόνο ένα παιδί, τη 19χρονη πριγκίπισσα Aiko. Εάν παντρευτεί «κοινό θνητό» θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτοκρατορική οικογένεια και να γίνει απλή πολίτης. Η Aiko δεν μπορεί, έτσι κι αλλιώς, να γίνει αυτοκράτειρα και ο γιος της να πάρει τα ηνία χωρίς αλλαγή του νόμου.

Αυτό αφήνει δύο κληρονόμους: τον αδελφό του Ναρουχίτο, Φουμιχίτο και τον ανιψιό του, τον πρίγκιπα Χισαχίτο.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (tennō, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του στα ιαπωνικά, λέξη η οποία σημαίνει «ουράνιος κυρίαρχος»), είναι το «σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού», αλλά και η ανώτατη αρχή της θρησκείας Σίντο.

Η πριγκίπισσα Aiko, η οποία αποφοίτησε πρόσφατα από το σχολείο, είναι το μόνο παιδί του Αυτοκράτορα @AP Photo

Η αντιπαράθεση σχετικά με το γάμο της πριγκίπισσας Μάκο, της μεγαλύτερης κόρης του Φουμιχίτο έχει προσθέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. Σύμφωνα με νόμο του 1947, καμία γυναίκα μέλος της οικογένειας δεν μπορεί να γίνει βασίλισσα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi, η οποία προειδοποίησε ότι αν οι γυναίκες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την οικογένεια -όπως έκανε η νεότερη αδελφή του Ναρουχίτο μετά τον γάμο της το 2005- «η βασιλεία θα μείνει μόνο με τον πρίγκιπα Χισαχίτο». Πριν πέντε χρόνια, ο αριθμός των μελών της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας ανερχόταν σε 23. Η αλλαγή στη σύνθεσή της οφείλεται όχι μόνον στο θάνατο των πιο ηλικιωμένων μελών της, αλλά επίσης και στον αποκλεισμό αρκετών γυναικών λόγω γάμου.

Το αυτοκρατορικό ζεύγος Ναρουχίτο και Μασάκο. Η Μασάκο οδηγήθηκε σε κατάθλιψη επειδή δεν μπορούσε να κάνει αγόρι... @AP Photo

Σε περίπτωση που παντρευτούν όλες οι πριγκίπισσες, ο Χισαχίτο θα είναι ο μόνος που θα κληθεί να αναλάβει το σύνολο των καθηκόντων και υποχρεώσεων του αυτοκρατορικού οίκου. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος, αλλά κυρίως η μέλλουσα σύζυγός του, θα βρεθεί να αντιμετωπίσει την τεράστια πίεση και απαίτηση να φέρουν στον κόσμο ένα αρσενικό παιδί προκειμένου να συνεχισθεί η γραμμή της διαδοχής του οίκου. Μία πίεση που είχε βιώσει η Μασάκο, σύζυγος του Ναρουχίτο, που την έχει βυθίσει σε χρόνια κατάθλιψη.

Η ίδια η αυτοκρατορική οικογένεια φαίνεται να τηρεί μία πιο προοδευτική θέση στο ζήτημα αυτό.

Ο Christopher Harding, ανώτερος λέκτορας στην ασιατική ιστορία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είναι προσεκτικά αισιόδοξος δηλώνοντας: «ο Ναρουχίτο που πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο, πτυχιούχος του Χάρβαρντ και πρώην διπλωμάτης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ήπια πρόκληση για τον “συντηρητισμό” που διαπερνά το Imperial Household Agency, το κυβερνητικό όργανο που επιβλέπει τη ζωή του παλατιού».

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ευθύνεται που δεν έχει βρεθεί λύση για να εξασφαλίσει το μέλλον της αυτοκρατορικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων στο αξίωμά του», σύμφωνα με τον Hidehiko Kasahara, καθηγητή ιαπωνικής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Keio.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σίνζο Άμπε αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος, λέγοντας στους εμπειρογνώμονες, σε μια κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε το 2016 να σχεδιάσει την παραίτηση του Ακίχιτο, ότι δεν θα χρειαστούν νομικές αλλαγές για άλλα 40 χρόνια, δεδομένου ότι έχει δύο άνδρες κληρονόμους, δηλώνοντας ότι «θεϊκός άνεμος» θα φυσούσε όταν θα χρειαζόταν.

Ο πρίγκιπας Χισαχίτο @AP Photo

Η γέννησή του Χισαχίτο το 2006, έδωσε στην οικογένεια ανάσα για μια γενιά, αλλά εάν δεν υπάρξει γιος, μια αυτοκρατορική γραμμή χωρίς διακοπές, με παρελθόν 2.600 χρόνων, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει υπαρξιακή κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ