ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Χάνει την υπομονή του ο Μπάιντεν - «Η επιχείρηση συνεχίζεται» επιμένει ο Νετανιάχου

Γάζα: Χάνει την υπομονή του ο Μπάιντεν - «Η επιχείρηση συνεχίζεται» επιμένει ο Νετανιάχου
AP Photo/Hatem Moussa

Σκληραίνει μεν στάση ο Τζο Μπάιντεν ζητώντας κινήσεις αποκλιμάκωσης άμεσα προς την κατεύθυνση εκεχειρίας, ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει αιματοκυλίσει τη Λωρίδα της Γάζας παρά την πιο ηχηρή μέχρι στιγμής, τηρουμένων των (διπλωματικών) αναλογιών, παρέμβαση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν μέσω ενίσχυσης των διεθνών διπλωματικών διεργασιών για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, οι δηλώσεις που φθάνουν από το Ισραήλ είναι αμφίσημες ως προς το πόσο σύντομα προτίθεται να κινηθεί προς εκεχειρία.

Από την πλευρά της Χαμάς, η ευθύνη για το ότι δεν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επιρρίπτεται στο Ισραήλ, ενώ ανώτερος αξιωματούχος της «δείχνει» ενδεχομένως σε εκεχειρία, βάσει αμοιβαίας συμφωνίας, εντός των επόμενων δύο ημερών.

Χωρίς να σχολιάζει ευθέως τη δήλωση-πίεση Μπάιντεν, και αρκούμενος να εκφράσει την εκτίμησή του για τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ο Νετανιάχου διαμηνύει πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί «έως ότου εκπληρωθούν οι στόχοι της».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατόπιν της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αναφέρεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του φίλου μας, Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν», όμως θα επιμείνει στη στρατιωτική επιχείρηση «για να επιστρέψει η ηρεμία και η ασφάλεια» για τους πολίτες του Ισραήλ.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω αυτή την επιχείρηση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της: να φέρουμε πίσω την ειρήνη και την ασφάλεια σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ» αναφέρει ο Νετανιάχου.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν «μία λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ».

«Ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα καθ' οδόν προς εκεχειρία» δήλωσε η εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν πίεσε ευθέως και δημοσίως το Ισραήλ να κινηθεί προς εκεχειρία, καθώς μέχρι στιγμής οι δηλώσεις περιορίζονταν στη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα αυτοάμυνας των ΗΠΑ, τη διακοπή εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς προς το ισραηλινό έδαφος και την προστασία των αμάχων.

Και παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπλοκάρουν κατά πάγια τακτική και το νέο ψήφισμα που «φέρνει» η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται κατά διπλωματικές εκτιμήσεις να χάνει την υπομονή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Λευκό Οίκο να είναι πλέον λιγότερο πρόθυμο να προσφέρει διπλωματική κάλυψη στη σύμμαχο χώρα Ισραήλ.

Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν πιθανολογήσει πως θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εκεχειρία ακόμη και από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο τέτοια προοπτική δεν διαφαίνεται από δηλώσεις της ισραηλινής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Ιζά αλ-Ρισάκ, εκ των υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς, αρνήθηκε ότι οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει σε αυτό το σημείο, πάντως έτερο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς ανέφερε μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen ότι μπορεί πιθανώς να υπάρξει εκεχειρία εντός των επόμενων 48 ωρών.

Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε, στη σκιά του καλέσματος Μπάιντεν σε αποκλιμάκωση, πως το Ισραήλ αρνείται τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διακοπή των εχθροπραξιών.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το θέμα της εκεχειρίας, καθώς όλες οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, καθώς και οι αιγυπτιακές, προσκρούουν στην άρνηση του Ισραήλ να συζητήσει για πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός» δήλωσε ο Χαζέμ Κασέμ από τη Γάζα. Ο ίδιος ανέφερε πως «εάν το Ισραήλ τερματίσει το βομβαρδισμό της Γάζας [...] μπορεί να υπάρξει χώρος για διευθετήσεις αποκατάστασης της ηρεμίας».

Σε δηλώσεις του προ της επικοινωνίας με τον Τζο Μπάιντεν, ο Νετανιάχου είχε μάλιστα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και... «να τελειώσει» τη Χαμάς μέσω εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα που ντε φάκτο ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε· είτε τους τελειώνουμε, είτε επιχειρούμε την αποτροπή, και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή. Αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας νωρίς το μεσημέρι σε ξένους διπλωμάτες και πρεσβευτές στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου τόνισε πως δεν υφίσταται «χρονοδιάγραμμα» για τη διακοπή της ισραηλινής επιχείρησης.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ταυτόχρονα δήλωνε ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός πριν βεβαιωθεί ότι η επιχείρηση έχει εκπληρώσει τους στόχους της. «Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων» ανέφερε.

Στο πεδίο της διπλωματίας και πάλι, η Γαλλία έχει καταθέσει νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο ως ήταν αναμενόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπλοκάρουν και αυτό.

«Ήμασταν σαφείς και συνεπείς ότι επικεντρωνόμαστε σε συνεχείς εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και ότι δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση» δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα καταγγέλλει ο Αμπάς

Στο προσκήνιο ήλθε, εν τω μεταξύ, σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγορώντας το Ισραήλ για «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία και εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αμπάς -ο οποίος ουδεμία επιρροή ασκεί στη Γάζα και τη Χαμάς- ανέφερε πως οι Παλαιστίνιοι «δεν θα διστάσουν να οδηγήσουν όσους διαπράττουν ανάλογα εγκλήματα ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων», μεταδίδει σχετικά το BBC.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) «άνοιξε» στις αρχές Μαρτίου επίσημη έρευνα σχετικά με διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα το 2014, όταν σημειώθηκε η τελευταία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος παράλληλα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για ενθοκάθαρση κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη στο Κάιρο.

«Η αλήθεια γίνεται πλέον ξεκάθαρη με όλη την ασχήμια και την αποκρουστικότητά της: Είμαστε ενώπιον ενός κράτους απαρτχάιντ και μίας κυβέρνησης κατοχής που ασκεί συστηματικά την εθνοκάθαρση» δήλωσε γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Στη διάσκεψη, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε απευθυνόμενος στους Άραβες αξιωματούχους ότι «η Ιερουσαλήμ αποτελεί την ουσία της παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και συμφωνία...».

Εν τω μεταξύ, το Ιράν -κεντρικός σύμμαχος της Χαμάς- δηλώνει, διά στόματος του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, ότι στηρίζει τους Παλαιστινίους κατά του «σιωνιστικού καθεστώτος», σημειώνοντας πως η σύγκρουση κατέδειξε ότι «οι Παλαιστίνιοι έχουν αναδυθεί ως έθνος εξοπλισμένο με πυραύλους».

Έπειτα από ανάπαυλα λίγων ωρών το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας με τη σύγκρουση να έχει εισέλθει στη δέκατη ημέρα, τον παλαιστινιακό θύλακα στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης και το φόρο αίματος των αμάχων να μεγαλώνει.

Άλλοι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ανάπηρος άνδρας, η έγκυος γυναίκα του και η τρίχρονη κόρη τους. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 227, με περισσότερα από 60 παιδιά ανάμεσά τους.

Αδιάκοπη είναι την ίδια στιγμή και η ρίψη ρουκετών προς την ισραηλινή επικράτεια. Τις τελευταίες ώρες οι σειρήνες ήχησαν ξανά στις νότιες πόλεις Ασντότ και Ασκελόν που χτυπήθηκαν από ρουκέτες της Χαμάς, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα. Στο Ισραήλ δέκα άνθρωποι έχουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα παιδί πέντε ετών.

Το Ισραήλ έπληξε με πυρά πυροβολικού στόχους και στον Λίβανο σήμερα έπειτα από ρίψη ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να διαμηνύουν «είμαστε «είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο σε κάθε μέτωπο»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ