ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένω σήμερα αποκλιμάκωση στη Γάζα

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Περιμένω σήμερα αποκλιμάκωση στη Γάζα
AP Photo / Evan Vucci

«Σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα» στις εχθροπραξίες που μαίνονται στη Γάζα ζήτησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε νεότερη επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πως αναμένει μια «αποκλιμάκωση σήμερα» προς την κατεύθυνση μιας εκεχειρίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για τη πιο σκληρή πίεση που άσκησε δημόσια ο Τζο Μπάιντεν μέχρι στιγμής στον σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στο τηλεφώνημά του να κινηθεί προς τη «κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία τους.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.


«Ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα προς μια εκεχειρία», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Tύπου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία.

Η πίεση αυξάνεται επίσης και στον Μπάιντεν, για να κάνει περισσότερα καθώς ο αριθμός των νεκρών στη σύγκρουση έχει ξεπεράσει τους 200, αναφέρει το Associated Press.

Το πρώτο τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Νετανιάχου

Πριν από το σημερινό τηλεφώνημα, τη Δευτέρα, για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Αυτή ήταν και η πρώτη ανάλογη δήλωση του Μπάιντεν από την έναρξη των συγκρούσεων, καθώς μέχρι τώρα περιοριζόταν σε εκκλήσεις για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση των ΗΠΑ περί δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την μονομερή καταδίκη της Χαμάς.

Στην πρώτη αυτή επικοινωνία, ο Μπάιντεν μπορεί να έκανε ένα βήμα, εντούτοις, η τοποθέτησή του δεν πήρε τη μορφή απαίτησης. Οι ΗΠΑ εμπόδισαν εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση ψηφίσματος για τη νέα αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.

Η σημερινή, ήταν η τέταρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη, την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

 

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας». Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

«Εξετάζουμε το ζήτημα της πλέον κατάλληλης στιγμής για την κήρυξη εκεχειρίας», όμως «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες» στρατιωτικών επιχειρήσεων, σχολίασε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ εξετάζει αν η επιχείρησή του έχει «πετύχει τους στόχους της».

Ισραηλινή πηγή από το υπουργείο Άμυνας δήλωσε εξάλλου στο BBC ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκεχειρίας στο τραπέζι.

Η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν προτείνει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η βία, αλλά διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ΗΠΑ πίστευουν πως «μια δημόσια δήλωση αυτή τη στιγμή» δεν θα βοηθήσει.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς στο Κατάρ, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός «οι προσπάθειες και οι επαφές είναι σοβαρές και συνεχίζονται».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα Haaretz ότι είναι θέμα ημερών η λήξη της επιχείρησης.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είπε ότι το Ισραήλ θέλει «να βγει από αυτό με μια λύση που θα φέρει μια βιώσιμη περίοδο ειρήνης και ηρεμίας».

Απραξία μιας εβδομάδας

Κι ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι η ισραηλινή επιχείρηση «έχει πάει την Χαμάς πολλά χρόνια πίσω», οι κινήσεις αποκλιμάκωσης της κατάστασης και κατάπαυσης του πυρός συνεχίζονται παρασκηνιακά ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πολύ μικρή.

Αργά την Τρίτη η Γαλλία υπέβαλε σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρόςστην περιοχή στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.

Η έκκληση της ΕΕ

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός έκαναν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν την Τρίτη. Αν και η δυνατότητα πίεσης της ΕΕ στο Ισραήλ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν των ΗΠΑ, η κίνηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ έχει σημασία. Ωστόσο, η σημασία αυτή μειώνεται από την άρνηση της Ουγγαρίας να συνυπογράψει την κοινή δήλωση.

Ο Ευρωπαίος «ΥΠΕΞ» Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι άμεση παύση κάθε βίας και η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι:

«Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι κίνδυνοι για: εξάπλωση της σύγκρουσης στη Δυτική Όχθη, έκρηξη βίας εντός του ίδιου του Ισραήλ, η σύρραξη να γίνει περιφερειακή.»

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ