ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Φρίκη με βιζόν που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους, αλλά... «επιστρέφουν»

Δανία: Φρίκη με βιζόν που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους, αλλά... «επιστρέφουν»
AP/Sergei Grits

Κάτα τη διάρκεια του 2020 η Δανία θανάτωσε εκατομμύρια εκτρεφόμενα βιζόν μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού και την μόλυνση κάποιων ζώων. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες, τα ζώα που είχαν θαφτεί βιαστικά και πρόχειρα, άρχισαν να «βγαίνουν» από το έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μακάβριο αυτό φαινόμενο έλαβε χώρα επειδή κάποια μεταθανάτια αέρια, ώθησαν τα ζώα εκτός των μαζικών τάφων. 

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2020, οι δανικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδιο για τη σφαγή όλων των εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα αφού περισσότερες από 200 φάρμες ανέφεραν μολύνσεις SARS-CoV-2 μεταξύ των ζώων τους, σύμφωνα με την Live Science.

Ο ιός, που προκαλεί τον κορωνοϊό στους ανθρώπους, είχε μεταλλαχθεί, ενώ εξαπλώθηκε μεταξύ του βιζόν και οι δανικές αρχές ανησυχούσαν ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να διαδοθεί στους ανθρώπους και να επιδεινώσει την πανδημία.

«Ο άλλος τομέας που πρέπει να ανησυχεί είναι η διαρροή αυτού του ιού σε έναν ξενιστή ζώων που γίνεται περιφερειακή ή τοπική δεξαμενή για ιογενείς λοιμώξεις», δήλωσε ο Jonathan Runstadler, καθηγητής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας υγείας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.

Σύμφωνα με το Live Science, μερικές χιλιάδες βιζόν ξεφεύγουν από τις δανικές φάρμες κάθε χρόνο, οπότε μερικά μολυσμένα βιζόν θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεισδύσουν στη φύση και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα.

Βασιζόμενη σε αυτές τις ανησυχίες, η δανική κυβέρνηση εξέδωσε την εντολή θανάτωσης των ζώων στις αρχές Νοεμβρίου 2020, και έως τις 25 Νοεμβρίου, το βιζόν και στις 289 πληγείσες φάρμες , και τα αγροκτήματα που βρίσκονταν εντός προκαθορισμένης ζώνης, θανατώθηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) .

Τα περισσότερα από τα περίπου 17 εκατομμύρια σφάγια βιζόν κάηκαν σε αποτεφρωτήρες αποβλήτων, αλλά λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, περίπου 4 εκατομμύρια βιζόν θάφτηκαν σε στρατιωτικές περιοχές στη δυτική Δανία, ανέφερε το Reuters.

Ένας από τους μαζικούς τάφους βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη κολύμβησης και ο άλλος κοντά σε μια πηγή πόσιμου νερού, η οποία προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση του νερού από τους κατοίκους της περιοχής. Λίγο καιρό μετά την αρχική ταφή τους, τα σφάγια των βιζόν άρχισαν να εμφανίζονται στο έδαφος, σαν μια σκηνή που τραβήχτηκε από ένα κακό θρίλερ, ανέφερε το NBC News.

Τέλος, σε απάντησή της, η δανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανασκάψει τους μαζικούς τάφους βιζόν, ξεκινώντας τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 4 εκατομμύρια βιζόν θα εκταφούν και θα καούν σε 13 μονάδες κεντρικής θέρμανσης γύρω από τη Δανία μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ