ΚΟΣΜΟΣ

Στο αρχείο η δίωξη της Καρόλα Ρακέτε για τη διάσωση μεταναστών στη Λαμπεντούζα

Στο αρχείο η δίωξη της Καρόλα Ρακέτε για τη διάσωση μεταναστών στη Λαμπεντούζα
EPA/ OLIVIER HOSLET

Ιταλικό δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες περί απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής Γερμανίδα πρώην πλοίαρχο σκάφους που συμμετείχε σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος της, μετέδωσε χθες Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η Καρόλα Ρακέτε, τότε πλοίαρχος στο σκάφος Sea-Watch 3, μπήκε στο λιμάνι του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τον Ιούνιο του 2019, προκειμένου να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει το πλήρωμά του, μολονότι δεν είχε λάβει την άδεια.

Η υπόθεση αυτή έγινε με φόντο τη σφοδρή διένεξη που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη ανάμεσα στον Ματέο Σαλβίνι, τον ακροδεξιό ηγέτη του κόμματος Λέγκα, τότε υπουργό Εσωτερικών, και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η κυρία Ρακέτε είχε εξηγήσει πως αποφάσισε να μπει στο λιμάνι επειδή η ένταση κορυφωνόταν πάνω στο πλοίο, που βρισκόταν στη θάλασσα για μέρες, καθώς η Ιταλία είχε τότε κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ. Στην πορεία, ακούμπησε σκάφος της οικονομικής αστυνομίας.

Μετά το συμβάν, τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

Στο σκεπτικό της απόφασής του δυνάμει της οποίας η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ο δικαστής σημείωσε πως η κυρία Ρακέτε όφειλε να μπει σε λιμάνι και ότι εκπλήρωσε το καθήκον της, άρα οι ενέργειές της δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντίσταση κατά της αρχής – κυβερνητικού πλοίου –, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας είχε επίσης αποφανθεί υπέρ της κυρίας Ρακέτε τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο εισαγγελείς είχαν υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης να αποφυλακιστεί, που απορρίφθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ