ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Μαραντόνα: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην ιατρική ομάδα

Θάνατος Μαραντόνα: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην ιατρική ομάδα
AP Photo / Natacha Pisarenko

Επτά κατηγορούμενοι από την ιατρική ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα θα λογοδοτήσουν για τον θάνατο του θρύλου του ποδοσφαίρου.

Οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση αφορούν το ιατρικό τιμ που φρόντιζε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή.

Πρόκειται για τον νευροχειρουργό Λεοπόλδο Λούκε, τη ψυχίατρο Αγκουστίνα Κοσάτσοφ, έναν ψυχολόγο, δύο νοσοκόμες (σ.σ. ένας άνδρας και μια γυναίκα) που βρίσκονταν στο πλευρό του Μαραντόνα, τον επόπτη αυτών των νοσοκόμων και τον συντονιστή ιατρό για νοσηλεία στο σπίτι.

Η εισαγγελία του Σαν Ιζίντρο (σ.σ. προάστιο του Μπουένος Αϊρες), θεωρεί ότι ο θάνατος του Μαραντόνα δεν οφείλεται σε επαγγελματικό παράπτωμα ή αμέλεια, αλλά εκτιμά πως οι ιατροί και οι φροντιστές του εκλιπόντος, δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν το θάνατό του.

Ως εκ τούτου μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, η οποία επιφέρει ποινές από 8 έως 25 χρόνια στη φυλακή.

«Μετά από τόση αδικία, το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), μέλος της εισαγγελικής αρχής του Σαν Ιζίντρο και υπεύθυνος για την έρευνα.

Αυτή η επιβαρυντική αλλαγή στο κατηγορητήριο, συνδέεται με την δημοσίευση στις αρχές Μαΐου μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μαραντόνα είχε «εγκαταλειφθεί στην μοίρα του» από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, της οποίας η «ανεπαρκής και απερίσκεπτη θεραπεία οδήγησε σε αργή αγωνία».

«Οι ενδείξεις για τον κίνδυνο να πεθάνει, που παρουσίασε, αγνοήθηκαν», ανέφεραν στην έκθεση τους, οι 20 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των ιατροδικαστικών παθολόγων που πραγματοποίησαν την αυτοψία και ειδικούς από διάφορους ιατρικούς κλάδους, επισημαίνοντας πως η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα «αλλοιώθηκε από ελλείψεις».

Ο Μαραντόνα, ο οποίος υπέφερε από νεφρικά, ηπατικά και καρδιακά προβλήματα, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 25 Νοεμβρίου 2020, μόλις λίγες εβδομάδες μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας θρόμβος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ