ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Ανοίγει» διαπραγμάτευση για Διεθνή Συνθήκη αντιμετώπισης πανδημιών

ΕΕ: «Ανοίγει» διαπραγμάτευση για Διεθνή Συνθήκη αντιμετώπισης πανδημιών
AP Photo/Luca Bruno

Yπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για μία Διεθνή Συνθήκη για την καταπολέμηση των πανδημιών αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, το κύριο διοικητικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση διαδικασίας για μια Σύμβαση Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και την Αντιμετώπιση της Πανδημίας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης που ξεκινά στις 24 Μαΐου.

Η πρόταση για μία Διεθνή Συνθήκη για τις πανδημίες ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2020.

Στόχος της απόφασης του Συμβουλίου είναι να διασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που αφορούν ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ένωσης, εν όψει της πιθανής προσχώρησής της στη Συνθήκη.

Η πρόταση σύναψης συνθήκης για τις πανδημίες συζητείται στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας, ιδίως όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία, υπό το φως των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ