ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητάει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Ισραήλ: Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητάει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός
AP Photo/Khalil Hamra

Ενώ πληθαίνουν τα σημάδια ότι πλησιάζουμε στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση.

Μετά από μια σχετική ανάπαυλα το βράδυ, οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν από το πρωί, σύμφωνα με το Al Jazeera. H Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτοξεύουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Γάζα από ξηρά και αέρα.

Στην 11η μέρα της σύγκρουσης έχουν σκοτωθεί 230 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 65 παιδιά. Επίσης έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 2 παιδιά. Το οικονομικό κόστος των βομβαρδισμών στη Γάζα υπολογίζεται στα 322 εκατομμύρια δολάρια.

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Αποφασιστικής σημασίας για τις εξελίξεις είχε η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μια «σημαντική αποκλιμάκωση μέσα στην ημέρα στην κατεύθυνση της κατάπαυση του πυρός.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας,

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, το Υπουργικό Συμβούλιου του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 19:00 για να συζητήσει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα παρουσιάσει ο Νετανιάχου.

Την υποστήριξή της στην κατάπαυσή του πυρός εξέφρασε πριν λίγο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Την Παρασκευή η κατάπαυση του πυρός;

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην Wall Street Journal ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και την Παρασκευή. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος διαμεσολαβεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχους υποστήριξε ότι το μόνο εκκρεμές ζήτημα είναι ο χρόνος έναρξης της κατάπαυσης του πυρός.

Σε ανάλογο τόνο, ο αξιωματούχος της Χαμάς , Μούσα Αμπούμ Μαρζούκ, δήλωσε στο λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen TV ότι η κατάπαυση του πυρός είναι θέμα 1-2 ημερών.

Οι όροι

Η κατάπαυση του πυρός θα στηριχτεί στην αρχή «ησυχία για ησυχία», γράφουν οι New York Times. Είναι η αρχή πάνω στην οποία έχουν στηριχτεί όλες οι ανάλογες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σταματάνε ταυτόχρονα οι βομβαρδισμοί και οι εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ενδέχεται στη συμφωνία να συμπεριληφθεί το άνοιγμα διόδου για αγαθά και κεφάλαια προς τη Γάζα, σε αντάλλαγμα για την παράδοση στο Ισραήλ δύο Ισραηλινών πολιτών που κρατάει αιχμάλωτους η Χαμάς, καθώς και των σορών δύο στρατιωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ