ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός
AP Photo/ Hatem Moussa

Μετά από 11 ημέρες αιματοχυσίας το Ισραήλ και η  Χαμάς συμφώνησαν απόψε σε κατάπαυση του πυρός

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συμφώνησε να αποδεχθεί μια αιγυπτιακή πρόταση για «αμοιβαία» κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις».

Η δήλωση αναφέρει ότι η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε ισχύ «σε μια ώρα που θα συμφωνηθεί αργότερα».

Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει από τις 2 το πρωί της Παρασκευής, μόλις 3 ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Το Συμβούλιο εκτίμησε ότι έχουν επιτευχθεί οι στρατιωτικοί στόχοι της επιχείρησης στη Γάζα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Meir Ben Shabbat εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την τελική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αίγυπτος έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η κατάπαυση του πυρός θα είναι αμοιβαία και ταυτόχρονη. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 2:00 πμ της Παρασκευής.

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι και η Ισλαμική Τζιχάντ συμφωνεί στην κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τη Haaretz, o Οσάμα Χαμνντάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στον κανάλι τη Χεζμπολά Al Mayadeen ότι η Χαμάς έχει λάβει "εγγυήσεις ότι θα σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στο Αλ Άκσα και το Σεΐχ Τζαρά."

Η αιγυπτιακή τηλεόραση είπε ότι ο Πρόεδρος Σίσι έδωσε εντολή σε δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες να μεταβούν σε Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη για να προωθήσουν και να επιβλέψουν τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Αποφασιστικής σημασίας για τις εξελίξεις είχε η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μια «σημαντική αποκλιμάκωση μέσα στην ημέρα στην κατεύθυνση της κατάπαυση του πυρός. Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας.

Η αμερικάνικη απαίτηση επαναλήφθηκε σήμερα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Την υποστήριξή της στην κατάπαυσή του πυρός είχε εκφράσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι όροι

Η κατάπαυση του πυρός θα στηριχτεί στην αρχή «ησυχία για ησυχία», γράφουν οι New York Times. Είναι η αρχή πάνω στην οποία έχουν στηριχτεί όλες οι ανάλογες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σταματάνε ταυτόχρονα οι βομβαρδισμοί και οι εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ενδέχεται στη συμφωνία να συμπεριληφθεί το άνοιγμα διόδου για αγαθά και κεφάλαια προς τη Γάζα, σε αντάλλαγμα για την παράδοση στο Ισραήλ δύο Ισραηλινών πολιτών που κρατάει αιχμάλωτους η Χαμάς, καθώς και των σορών δύο στρατιωτών.

Οι απώλειες

Στην 11η μέρα της σύγκρουσης έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 65 παιδιά. Επίσης έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 2 παιδιά. Το οικονομικό κόστος των βομβαρδισμών στη Γάζα υπολογίζεται στα 322 εκατομμύρια δολάρια. Ενενήντα χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ