ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σε εφαρμογή η εύθραυστη εκεχειρία - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι δύο πλευρές

Γάζα: Σε εφαρμογή η εύθραυστη εκεχειρία - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι δύο πλευρές
AP Photo/Adel Hana

Σε εφαρμογή βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες (από τις 2 π.μ.) η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς ενώ στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».

Περίπου 90 λεπτά προτού θεωρητικά τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έκαναν ακόμη λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους πόλεων του νότιου Ισραήλ να πάνε στα καταφύγια εξαιτίας εισερχομένων παλαιστινιακών ρουκετών.

gaza_katapaysi_pyros-1.jpg
EPA

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Φόρος αίματος

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

gaza_katapaysh_pyros.jpg
AP Photo

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Σε επιφυλακή η Χαμάς

Μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε παραβιάσεις του στην Ιερουσαλήμ και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι αλήθεια ότι η μάχη τερματίζεται σήμερα αλλά ο (πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κρατάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι θα μεγεθύνουμε τις δυνατότητες της αντίστασης», είπε ο Έζατ Ελ Ρασίκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στη Ντόχα.

Το ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί ακόμη να προστατευθεί το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να μην προχωρήσει η αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που ο κ. Ρασίκ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».

Μπάιντεν: Αληθινή ευκαιρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε.

«Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε ακόμη.

Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην επίτευξη της συμφωνίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, είπε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, άλλωστε, ο Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε χθες μέσω Twitter ότι θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες».

Έκκληση για διαρκή ειρήνη

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε χθες Πέμπτη τη συμφωνία, καλώντας τα μέρη να την καταστήσουν «διαρκή».

«Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να γίνει η κατάπαυση του πυρός διαρκής», προκειμένου «να τερματιστεί ο απαράδεκτος κύκλος βίας και απωλειών των ζωών αμάχων», υπογράμμισε μέσω Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας πως το Λονδίνο υποστηρίζει «τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ