ΚΟΣΜΟΣ

Συντριπτικές νίκες του Σάντερς σε Χαβάη, Αλάσκα και Ουάσιγκτον

Συντριπτικές νίκες του Σάντερς σε Χαβάη, Αλάσκα και Ουάσιγκτον
REUTERS/ CARLO ALLEGRI

Μεγάλη μέρα το Σάββατο για τον Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πέτυχε συντριπτικές νίκες έναντι της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον, στις προκριματικές εκλογές σε Αλάσκα, Χαβάη και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το CNN International, ο Σάντερς κερδίζει την Αλάσκα με ποσοστό 80% έναντι 20% για την Κλίντον. Η αμερικανική αυτή πολιτεία δίνει 16 εκλέκτορες.

Στη Χαβάη, τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα αποδίδουν στον Σάντερς το 71% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του λαμβάνει ποσοστό 29%.

Στην Ουάσιγκτον, ο Σάντερς επικράτησε συγκεντρώνοντας το 72% έναντι ενός 28% της Κλίντον. Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στην Αλάσκα.

“Ξέραμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονταν καθώς οδεύαμε Δυτικά”, ανέφερε ο Σάντερς μπροστά σε 8.000 ανθρώπους στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, της πολιτείας στην οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες προκριματικές εκλογές σε 10 μέρες. “Οδεύουμε προς τη νίκη”, συμπλήρωσε.

Το στρατόπεδο της Χίλαρι αναγνώρισε ότι το Σάββατο θα ήταν μια καλή μέρα για τον Σάντερς και στόχευαν στο να κρατήσουν τον αγώνα σχετικά κοντά, καθώς οι εκλέκτορές τους διανέμονται αναλογικά.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν το σημαντικότερο διακύβευμα των εσωκομματικών ψηφοφοριών, καθώς δίνει 101 εκλέκτορες ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο, ενόψει του οποίου η Χίλαρι διατηρεί ευρύ προβάδισμα.

Η Αλάσκα έδινε 16 εκλέκτορες, ενώ 25 ακόμη αναμένεται να μοιραστούν ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικασίας που διεξήχθη στο αρχιπέλαγος της Χαβάης.

Ωστόσο η τριπλή αυτή νίκη δεν επαρκεί ώστε ο Μπέρνι Σάντερς να μπορέσει να φτάσει την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται μέχρι στιγμής στον αριθμό των εκλεκτόρων, έχοντας εξασφαλίσει μέσω των προκριματικών περισσότερους από αυτόν.

Για να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα γίνει τον Ιούλιο, ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει συνολικά 2.382 εκλέκτορες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σάντερς κερδίζει την Κλίντον με διαφορά στην Αλάσκα και διατηρεί τις ελπίδες του για το χρίσμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ