ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ λίγες ώρες μετά την εκεχειρία στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ λίγες ώρες μετά την εκεχειρία στη Γάζα
AP Photo/Mahmoud Illean

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να διατηρείται, ωστόσο ένταση σημειώθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος Αλ Άκσα και έριξε δακρυγόνα κατά Παλαιστινίων. 

Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά τη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην οποία συμμετείχε ένα πλήθος Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Al Jazeera ότι μετά τις προσευχές πολλοί Παλαιστίνιοι έμειναν στο συγκρότημα προκειμένου να γιορτάσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάςκαι της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αντικείμενα εκτοξεύθηκαν προς την κατατέυθυνση των ισραηλινών δυνάμεων που είναι παρούσες στην πλατεία, που είναι ο τρίτος πιο ιερός χώρος του Ισλάμ, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία κάνοντας λόγο για «ταραχές».

Προειδοποίηση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χαμάς για τυχόν νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μετά την εκεχειρία, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 π.μ. σήμερα, Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά την κατάπαυση του πυρός,δεσμεύθηκε για «ένα νέο επίπεδο δύναμης ενάντια σε οποιαδήποτε έκφραση επιθετικότητας ενάντια σε κοινότητες γύρω από τη Γάζα και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε επίσης τον βομβαρδισμό της Γάζας διάρκειας 11 ημερών ως «εξαιρετική επιτυχία».

Ο Νετανιάχου είπε πως η επιχείρηση είχε ως μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της ασφάλειας του Ισραήλ και πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό στο κοινό ή και στη Χαμάς, ο αντίκτυπος των ισραηλινών χτυπημάτων στη Γάζα. Ακόμη, ανέφερε πως δεν διέταξε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, επειδή πίστευε ότι δεν ήταν απαραίτητο.

«Αν το έκρινα απαραίτητο, θα το είχα ζητήσει».

«Προκαλέσαμε τις μέγιστες δυνατές απώλειες στη Χαμάς, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα δικά μας θύματα», σχολίασε, εκφράζοντας τη λύπη του για τις απώλειες αμάχων.

Εννέα ακόμα νεκροί στα ερείπια της Γάζας

Τα πτώματα εννέα Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, ανέσυραν από τα ερείπια της Γάζας οι ομάδες διάσωσης με τον αριθμό των νεκρών από την αιματηρή σύρραξη να ανέρχεται στους 241, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.900.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα κατέστρεψαν τουλάχιστον 51 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 46 σχολείων, δύο νηπιαγωγείων, ενός εκπαιδευτικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών και τμημάτων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, σύμφωνα με την τελευταία ανθρωπιστική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 66.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε 58 σχολεία του ΟΗΕ σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ικανοποίηση Μέρκελ για την εκεχειρία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε σήμερα μέσω του εκπροσώπου της ως «καλή είδηση» την απόφαση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ η κυβέρνηση τάχθηκε και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Το θέμα τώρα είναι η κατάπαυση του πυρός να γίνει σεβαστή ώστε να διαρκέσει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό είναι «να καταστεί άμεσα εφικτή η εκ νέου παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας».

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι πρέπει τώρα να συνεχιστεί η προσπάθεια για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και επισήμανε ότι «μόνο μια πολιτική λύση δύο κρατών θα μπορούσε να διευθετήσει τα αίτια της διένεξης». Αυτό θα πρέπει να έχουν ως στόχο όλες οι πλευρές, ανέφερε.

Την απόφαση για κατάπαυση του πυρός χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Twitter:

«Τώρα το ζήτημα είναι να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να καλλιεργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση», έγραψε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ