ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέες συστάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Νέες συστάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo/Anupam Nath

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, σε νέες συστάσεις σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με αυτές, η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όσους εμφάνισαν θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση.

Παράλληλα, συστήνεται οι ασθενείς αυτοί να παρακολουθούνται από επαγγελματίες υγείας για διάστημα τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους με το εν λόγω εμβόλιο.

Οι συστάσεις του ΕΜΑ γίνονται στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος που πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό, σημειώνει το Reuters.

Ειδικότερα, η επιτροπή του ΕΜΑ συστήνει στους επαγγελματίες υγείας τα εξής:

  • Δεν πρέπει να χορηγείται το Vaxzevria (εμβόλιο της AstraZeneca) σε οποιονδήποτε έχει εμφανίσει θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
  • Πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια θρόμβων αίματος σε κάθε άτομο που έχει χαμηλά αιμοπετάλια μέσα σε τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
  • Πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε κάθε άτομο που έχει εμφανίσει θρόμβους μέσα σε τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
  • Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό θα λάβουν ειδική φροντίδα.

Ενώ οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο ΕΜΑ συνεχίζει να συμβουλεύει τους ανθρώπους να προσέχουν για συμπτώματα, ώστε να λάβουν άμεσα εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πολίτες θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση που παρατηρήσουν οποιοδήποτε από τα εξής συμπτώματα, εντός τριών εβδομάδων από τη λήψη του εμβολίου: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στα πόδια, επίμονος πόνος στην κοιλιά, νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστοι μώλωπες ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα από το σημείο του εμβολιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ