ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σάλος από τις αποκαλύψεις για τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC

Βρετανία: Σάλος από τις αποκαλύψεις για τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC
(AP Photo/ Mark Lennihan, file)

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τις αποκαλύψεις ότι το τηλεοπτικό δίκτυο BBC πήρε συνέντευξη το 1995 από την πριγκίπισσα Νταϊάνα χρησιμοποιώντας παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία, πλήττοντας τότε τόσο τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο όσο και την εικόνα της βασιλικής οικογένειας εν γένει. Δριμεία επίθεση άσκησαν στο δίκτυο οι δύο γιοι της εκλιπούσας πριγκίπισσας, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να εξετάσει πώς διοικούνταν το BBC.

Η συνέντευξη της Νταϊάνα στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ υπήρξε τεράστια επιτυχία για το BBC τη χρονιά που μεταδόθηκε, αφού ποτέ μέχρι τότε κάποιο ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε μιλήσει με τόσο ειλικρινείς όρους σχετικά με τη ζωή στη βασιλική οικογένεια ή τις σχέσεις με τα άλλα μέλη της.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, η δημοφιλής πριγκίπισσα παραδέχτηκε ότι είχε σχέση, είπε ότι η σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα -νυν σύζυγό του και πριγκίπισσα της Κορνουάλης- την έκανε να αισθάνεται ασήμαντη, δήλωσε ότι «στον γάμο αυτόν ήμαστε τρεις» (εννοώντας την Καμίλα), είπε ότι είχε βουλιμία και αυτοτραυματιζόταν, υπαινίχθηκε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος μπορεί να μην προσαρμοζόταν στο ρόλο του ως βασιλιάς, καθώς και ότι το προσωπικό του είχε στραφεί εναντίον της.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τη συνέντευξη, η οποία συντάραξε τόσο την κοινωνία, όσο και τη βασιλική οικογένεια και προκάλεσε τεράστια διαμάχη.

Λίγο αργότερα, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε στον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Νταϊάνα λέγοντάς τους να χωρίσουν.

Χθες το βράδυ ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό φημολογείτο, ότι δηλαδή ο Μπασίρ προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ίδιον όφελος, και το ΒΒC όχι μόνο έμαθε για την εξαπάτηση του Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε επί σειρά ετών.

Το πόρισμα της επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην ανώτερος δικαστής Τζον Ντάισον, ανέφερε ότι ο Μπασίρ δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας του ΒΒC, και κυρίως ότι η μια μετά την άλλη οι διοικήσεις του ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα της Βρετανίας γνώριζαν το σκάνδαλο και το συγκάλυπταν.

Δριμεία επίθεση από Ουίλιαμ και Χάρι

Σε μια δριμεία ανακοίνωσή του, ο 38χρονος σήμερα πρίγκιπας Ουίλιαμ κατηγόρησε το BBC για τον «δόλιο τρόπο» με τον οποίο διενεργήθηκε η συνέντευξη.

«Μας προκαλεί απερίγραπτη θλίψη το ότι μαθαίνουμε πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο της, στη μανία καταδίωξης και στην απομόνωση που θυμάμαι από εκείνα τα τελευταία χρόνια μαζί της», ανέφερε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ο Δούκας του Σάσεξ κατηγόρησε την τοξική κουλτούρα των μέσων για το θάνατο της μητέρας του.

Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι η συνέντευξη εντάσσεται σε μια κουλτούρα εκμετάλλευσης και μια σειρά από ανήθικες πρακτικές που τελικά στοίχισαν τη ζωή στη μητέρα του.

«Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτού και τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του: «προφανώς με ανησυχεί το πόρισμα της έκθεσης του Λόρδου Ντάισον. Μπορώ απλών να φανταστώ πως αισθάνεται η Βασιλική Οικογένεια και ελπίζω ότι το BBC θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να διασφαλίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί».

Το BBC έχει ζητήσει συγγνώμη τόσο από τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, όσο και από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον αδελφό της Νταϊάνα Ερλ Σπένσερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ