ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου και Χαμάς ερίζουν για την νίκη στον πόλεμο

Νετανιάχου και Χαμάς ερίζουν για την νίκη στον πόλεμο
Mahmoud Illean / AP photo

Στη Μέση Ανατολή η μακάβρια τελετουργία ακολουθείται κατά γράμμα.

Μετά την κατάπαυση του πυρός ακολουθεί η επικοινωνιακή «μάχη» για το ποιος κέρδισε. Και αυτό γιατί κάθε πολεμική αναμέτρηση λήγει με τέτοιο τρόπο που αποτελεί την εισαγωγή στον επόμενο πόλεμο. Η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων που έληξε στις 2 το πρωί μετά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δεν αποτελεί εξαίρεση. Νετανιάχου και Χαμάς ερίζουν για το ποιος ακριβώς νίκησε.

Οι απώλειες

Από ανθρωπιστικής σκοπιάς βέβαια, η αντιμαχία για τη νίκη μοιάζει άνευ σημασίας. Και σε αυτό το επεισόδιο του Παλαιστινιακού, ο φόρος αίματος είναι βαρύς. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν σκοτωθεί σκοτώθηκαν 243 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 66 παιδιά. Από ισραηλινής πλευράς έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, εκ των οποία 2 παιδιά.

Υπολογίζεται ότι στη Γάζα καταστράφηκαν 1.000 σπίτια, πέντε πύργοι κατοικιών, τρία τζαμιά και το μοναδικό εργαστήριο για COVID. Σύμφωνα με το Associated Press, έχουν υποστεί ζημιές 17 νοσοκομεία, δεκάδες σχολεία, καθώς και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, νερού και λυμάτων. Ο ρεπόρτερ Patrick Kingsley των New York Times που πέρασε σήμερα στη Γάζα, κάνει λόγο για σκηνικό χάους και δυστοπίας.

Να σημειωθεί ότι στον πόλεμο του 2014 είχαν σκοτωθεί 2.000 Παλαιστίνιοι και 70 Ισραηλινοί.

«Εξαιρετική επιτυχία»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου ήταν σε πανηγυρικό τόνο:

«Πετύχαμε τους στόχους της επιχείρησης εξαιρετικά. Η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί., Εξοντώσαμε περισσότερους από 200 τρομοκράτες, μεταξύ τους 25 υψηλόβαθμα στελέχη. Το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει τα πάντα, ούτε η Χαμάς, αλλά όλα όσα πετύχαμε θα αποκαλυφθούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλάξαμε την εξίσωση όχι μόνο όσον αφορά την επιχείρηση, αλλά και όσον αφορά το μέλλον.»

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διαβεβαίωσε ότι:

«Οι επιχειρησιακοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Καταφέραμε πολύ σκληρό πλήγμα στη Χαμάς. Μειώσαμε τις δυνατότητές της και τη φέραμε χρόνια πίσω.»

Για τον εσωτερικό διάλογο του Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό ζήτημα το αν έχουν επιτευχθεί οι στρατιωτικοί στόχοι ή όχι. Ο Amos Harel σε ανάλυσή του στην Haretz γράφει ότι ήταν η πίεση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν που οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός και όχι η επίτευξη των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δέχεται κριτική από τα δεξιά του γιατί σταμάτησε «πρόωρα» τον πόλεμο. Σύμφωνα με το Associated Press, o παλιός του σύμμαχος Γκιντεόν Σαάρ αποκάλεσε ντροπιαστική την κατάπαυση του πυρός. Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη έκανε λόγο για «σοβαρή παράδοση στην τρομοκρατία και τις προσταγές της Χαμάς.

Τεράστιο άλμα

Σε πανηγυρικό τόνο και το διάγγελμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος έκανε λόγο για:

«Ένα τεράστιο άλμα στην ιστορία της σύγκρουσης με τον εχθρό. Αυτή η μάχη νίκησε τις ψευδαισθήσεις των διαπραγματεύσεων. Η αντίσταση είναι η καλύτερη στρατηγική επιλογή για απελευθέρωση. Εμείς, ως κίνημα και ως ηγεσία του κινήματος, με όλον κόσμο μας και τους καλούς ανθρώπους αυτού του έθνους, θα ανοικοδομήσουμε τη Γάζα.»

Πανηγυρικές ήταν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων οργανώσεων που απαρτίζουν μαζί με τη Χαμάς το λεγόμενο «Γενικό Επιτελείο» της Γάζας (Ισλαμική Τζιχάντ, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Χιλιάδες κόσμου πανηγύρισαν στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για τη Χαμάς ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή εξακολουθούσε να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Δηλαδή, δεν ακυρώθηκε η στρατιωτική της ικανότητα από την ισραηλινή επίθεση. Επίσης, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πήρε διαβεβαιώσεις για παύση «της ισραηλινής επίθεσης στο Αλ Άκσα και το Σεΐχ Τζαρά» -κάτι που αρνείται το Ισραήλ. Πάντως, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του πλήγματος στο δυναμικό και τις υποδομές τη, γιατί τα τελευταία χρόνια οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν υιοθετήσει την τακτική Χεζμπολά και δεν δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία των απωλειών τους.

Όλου οι αναλυτές συμφωνούν ότι στο ενδοπαλαιστινιακό μέτωπο η Χαμάς έχει κερδίσει σημαντικούς πόντους απέναντι στη Φατάχ και την Παλαιστινιακή Αρχή -είναι ενδεικτική η σύγκριση του Χανίγιε μεταξύ διαπραγματεύσεων και αντίστασης.

Βεβαίως όλη η αντιδικία περί νίκης δεν σημαίνει ότι έχει γίνει κάποιο βήμα στην κατεύθυνση της μόνιμης ειρήνευσης και της επίλυσης του Παλαιστινιακού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ