ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Έξαρση σαλμονέλωσης: «Μην αγκαλιάζετε τις κότες σας» λέει το CDC

ΗΠΑ - Έξαρση σαλμονέλωσης: «Μην αγκαλιάζετε τις κότες σας» λέει το CDC
AP Photo/Ted S. Warren

Μπροστά σε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σαλμονέλωσης, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έκαναν μία σύσταση που παρά τη σοβαρότητά της, έκανε πολλούς να χαμογελάσουν: Ζήτησαν από τους Αμερικανούς πολίτες να σταματήσουν τις αγκαλιές με τις... κότες τους.

«Μην δίνετε φιλάκια, ούτε να χαϊδεύετε τα πουλερικά του κοτετσιού σας, μην τρώτε και μην πίνετε κοντά τους» ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με τα CDC, η αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης εν μέρει συνδέεται με αυτήν την «τρυφερότητα» που δείχνουν οι ιδιοκτήτες πουλερικών προς τα πτηνά τους.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 163 κρούσματα και 34 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

«Από τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι ασθενείς φαίνεται ότι η επαφή με πτηνά ήταν πιθανότατα η πηγή της επιδημίας», ανέφεραν τα CDC.

Μολονότι δείχνουν καθαρές και υγιείς, οι κότες, οι πάπιες και άλλα πτηνά μπορεί να είναι φορείς σαλμονέλας, ενός βακτηρίου που προκαλεί διάρροια, πυρετό και εμετούς.

Τα CDC συνέστησαν στους πολίτες να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους αφού έρθουν σε επαφή με πτηνά και να μην ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους.

Συνήθως, η μόλυνση προέρχεται από την κατανάλωση αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα, όμως σπανίως είναι θανατηφόρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ