ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Εξερράγη ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο - Συγκλονιστικές εικόνες

Κονγκό: Εξερράγη ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο - Συγκλονιστικές εικόνες
ΕΡΑ

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, στο Κονγκό, ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, εξερράγη αιφνιδιαστικά το Σάββατο, με εκατοντάδες κόσμου να εγκαταλείπει τα σπίτια του.

Κόκκινες λάμψεις διακρίνονταν από τον κρατήρα του ηφαιστείου και μια έντονη οσμή θείου απλώθηκε στην πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κίβου.

«Ο ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό», είπε μια κάτοικος, η Καρίν Μπαλά το βράδυ του Σαββάτου.

Σε μεγάλο μέρος της πόλης διεκόπη η ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

«Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει», είπε ένας άλλος κάτοικος: κάποιοι κουβαλούσαν τα στρώματά τους, άλλοι τα παιδιά τους…».

Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζητούν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι.

«Πήρα τα παιδιά και φεύγουμε με το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η λάβα στην Γκόμα, ποτέ δεν ξερεις», εξήγησε ένας κάτοικος.

Σταμάτησε ο ρους της λάβας

Ο ρους της λάβας, που κατεβαίνει από τις πλαγιές του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σταμάτησε στα προάστια της πόλης Γκόμα, διαπίστωσε το πρωί της Κυριακής εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ωστόσο από το βραχώδες, μαύρο και πάντα ασταθές μπροστινό τμήμα αυτού του πύρινου ποταμού βγαίνει φωτιά και εκλύονται έντονες αναθυμιάσεις.

Το μπροστινό τμήμα του ποταμού της λάβας βρίσκεται ακριβώς στο προάστιο Μπουένε, που αποτελεί το σύνορο της πόλης με το γειτονικό έδαφος του Νιραγκόνγκο, όπου η λάβα παρέσυρε σπίτια και χωριά.

Το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί, δεν έχει υποστεί ζημιές.

Περίπου δέκα σεισμοί έχουν γίνει αισθητοί από τα χαράματα στην Γκόμα.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, η κατάσταση είναι μάλλον ήρεμη για την ώρα», δήλωσε ένας κάτοικος.

«Όμως ο πληθυσμός φοβάται ακόμη, δεν ξέρει τι να κάνει διότι οι αρχές δεν έχουν κάνει καμιά ανακοίνωση σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

Οι δύο φονικότερες εκρήξεις

Το Νιραγκόνγκο ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Τότε σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 120.000 έμειναν άστεγοι, αφού η λάβα έφτασε μέχρι την Γκόμα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούσαν επειδή η δραστηριότητα που παρατηρείται την τελευταία πενταετία στο Νιραγκόνγκο είναι παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τις εκρήξεις του 1977 και του 2002.

Όμως οι επιστήμονες του Παρατηρητήριου Ηφαιστείων της Γκόμα (OVG) δυσκολεύονταν να κάνουν τακτικούς ελέγχους αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους λόγω καταγγελιών για κατάχρηση πόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ