Παρέμβαση ΝΑΤΟ - ΕΕ ζητά η Λιθουανία για τη βίαιη εκτροπή πτήσης με εντολή Λουκασένκο
Ανανεώθηκε:
Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης από Αθήνα στο Μινσκ, συνοδεία πολεμικού μαχητικού MIG-29, κατόπιν εντολής του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του προέδρου της Λιθουανίας, Γκιντάνας Ναουσέντα, ο οποίος απαίτησε την απελευθέρωση του 26χρονου αντικαθεστωτικού ακτιβιστή και blogger, Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Ο Λιθουανός πρόεδρος κάλεσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσουν «στην απειλή κατά της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς της Λευκορωσίας», ενώ κατήγγειλε ότι η πτήση οδηγήθηκε στο Μινσκ με τη βία.
Από την πλευρά της η Σβετλάντα Τιχανούσκαγια, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ανέφερε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στο να εισέλθει στον εναέριο χώρο τις Λιθουανίας όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μινσκ, ενώ πρόσθεσε ότι το Boeing συνόδευσε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ένα μαχητικό MIG-29.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Τιχανούσκαγια, ο ίδιος ο Πρατάσεβιτς παρατήρησε ότι ήταν υπό παρακολούθηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στα μηνύματά του ανέφερε ότι ένας άνδρας δίπλα του στην γραμμή και στον έλεγχο προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες των ταξιδιωτικών του εγγράφων.
Παράλληλα, επιβάτες της πτήσεις αναφέρουν ότι ο blogger αρχικά πανικοβλήθηκε, μετά ηρέμησε αλλά έτρεμε και πως ο ίδιος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θανατική ποινή στην Λευκορωσία.
«Ποτέ Ξανά»: Πορεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος - 83 χρόνια από το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς (pics)
16:08
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν από ιρανική επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ
15:53
Δεκάδες αρωματικά φυτεύτηκαν στο Ρέθυμνο από μικρούς μαθητές - Όταν η δράση, γίνεται συνείδηση
15:50
Netflix: Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνέχεια της animation ταινίας KPop Demon Hunters
15:39