ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση ΝΑΤΟ - ΕΕ ζητά η Λιθουανία για τη βίαιη εκτροπή πτήσης με εντολή Λουκασένκο

Παρέμβαση ΝΑΤΟ - ΕΕ ζητά η Λιθουανία για τη βίαιη εκτροπή πτήσης με εντολή Λουκασένκο
O πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιντάνας Ναουσέντα (Φωτογραφία αρχείου) EPA / JOHN THYS / POOL

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης από Αθήνα στο Μινσκ, συνοδεία πολεμικού μαχητικού MIG-29, κατόπιν εντολής του προέδρου της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο.

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή του προέδρου της Λιθουανίας, Γκιντάνας Ναουσέντα, ο οποίος απαίτησε την απελευθέρωση του 26χρονου αντικαθεστωτικού ακτιβιστή και blogger, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Ο Λιθουανός πρόεδρος κάλεσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσουν «στην απειλή κατά της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς της Λευκορωσίας», ενώ κατήγγειλε ότι η πτήση οδηγήθηκε στο Μινσκ με τη βία.

Από την πλευρά της η Σβετλάντα Τιχανούσκαγια, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ανέφερε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στο να εισέλθει στον εναέριο χώρο τις Λιθουανίας όταν αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μινσκ, ενώ πρόσθεσε ότι το Boeing συνόδευσε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ένα μαχητικό MIG-29.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της Τιχανούσκαγια, ο ίδιος ο Πρατάσεβιτς παρατήρησε ότι ήταν υπό παρακολούθηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στα μηνύματά του ανέφερε ότι ένας άνδρας δίπλα του στην γραμμή και στον έλεγχο προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες των ταξιδιωτικών του εγγράφων.

Παράλληλα, επιβάτες της πτήσεις αναφέρουν ότι ο blogger αρχικά πανικοβλήθηκε, μετά ηρέμησε αλλά έτρεμε και πως ο ίδιος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θανατική ποινή στην Λευκορωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ