ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία - Μινσκ: Αναχώρησε η πτήση που εξετράπη από μαχητικό του Λουκασένκο

Λευκορωσία - Μινσκ: Αναχώρησε η πτήση που εξετράπη από μαχητικό του Λουκασένκο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Η πτήση από Αθήνα της Ryanair, η οποία αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ κατόπιν εντολής του προέδρου της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο, αναχώρησε πριν από λίγο για τον προορισμό της, το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπως ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλέαν.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις μεταφορές, λίγο μετά τις 20:00 το αεροσκάφος που ήταν ακινητοποιημένο στο Μινσκ, μετά από αναγκαστική προσγείωση συνοδεία μαχητικού MIG-29, απογειώθηκε ξανά για τον τελικό προορισμό του.

«Η πτήση της RyanAir μόλις απογειώθηκε από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους. Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών», ανέφερε στο μήνυμά της η κ. Βαλεάν.

Το γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδίκασε με τρόπο κατηγορηματικό το υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας».

Η Αθήνα καταδίκασε επίσης ως παράνομη τη σύλληψη του 26χρονου Λευκορώσου αντικαθεστωτικού ακτιβιστή και blogger, Ρόμαν Προτάσεβιτς,ενώ αναμένει ευρωπαϊκή απάντηση κατά τη διήμερη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει αύριο, Δευτέρα 24 Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο Twitter ότι «η αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροπλάνου για τη σύλληψη δημοσιογράφου είναι μια σοκαριστική πράξη άνευ προηγουμένου. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών.

«Η αυριανή Σύνοδος πρέπει να τοποθετηθεί και να αυξήσει την πίεση στην Λευκορωσία. Αρκετά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ