ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ για την «κρατική αεροπειρατεία» με εντολή Λουκασένκο

Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ για την «κρατική αεροπειρατεία» με εντολή Λουκασένκο
AP Photo/Olivier Matthy

Στο «στόχαστρο» του ΝΑΤΟ μπαίνει η Λευκορωσία μετά την εντολή του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε μαχητικό MIG-29, να θέσει εκτός πορείας την πτήση FR 4978 της RyanAir από Αθήνα και να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος αντικαθεστωτικός ακτιβιστής και blogger, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο.

Ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά το πολεμικό αεροσκάφος να συνοδεύσει το Boeing της Ryanair με συνολικά 171 επιβάτες από 12 χώρες, στο Μινσκ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του ΟΗΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου.

Η Ryanair ανακοίνωσε επισήμως ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον προγραμματισμένο προορισμό του, το Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 21:25 της Κυριακής.

Η ίδια η εταιρεία, υποστήριξε πως στον έλεγχο που έκαναν οι αρχές της Λευκορωσίας δεν βρέθηκε τίποτα επικίνδυνο, ενώ η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών δήλωσε πως καταδικάζει «οποιαδήποτε παρέμβαση δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ