ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες για κορωνοϊό: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

Γκουτέρες για κορωνοϊό: Βρισκόμαστε σε πόλεμο
AP/Maxim Shemetov

Την εισαγωγή σε «οικονομία πολέμου» ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απο την διεθνή κοινότητα αφού όπως τόνισε «ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της covid-19».

Σημειώνεται πως ο γγ του ΟΗΕ παρέστη την Δευτέρα, στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού. Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας», δήλωσε ο Γκουτέρες στο άνοιγμα της ετήσιας διάσκεψης των χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Νέα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα στοιχεία σχετικά με την ασθένεια μιας σειράς ερευνητών στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, της πόλης από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός που έμελλε να μετεξελιχτεί σε πανδημία, φέρνει στο φως έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, αποσπάσματα από την οποία φέρνει στο φως η Wall Street Journal, τον Νοέμβριο του 2019 αρκετοί εργαζόμενοι ερευνητές στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους μπορεί να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Η έκθεση που είχε δημοσιοποιηθεί επί διοίκησης Τραμπ τον Ιανουάριο ανέφερε μεν ότι οι ερευνητές είχαν ασθενήσει το φθινόπωρο του 2019 αλλά δεν ήταν γνωστό ότι είχε χρειαστεί να εισηχθούν σε νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα γνωστοποίησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα κορωνοϊού καταγράφηκε στη Γουχάν στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Παρά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, οι συντάκτες της έκθεσης δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ασθένεια σε κινεζικό έδαφος.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς είπε τον περασμένο μήνα ότι «οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά η Covid-19», και η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει, αναφέρουν οι πηγές της Wall Street Journal που μίλησαν για την έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ