ΚΟΣΜΟΣ

CEO της Ryanair: Κρατική αεροπειρατεία που ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της KGB

CEO της Ryanair: Κρατική αεροπειρατεία που ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της KGB
AP Photo/Martin Meissner

Η αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ ήταν αεροπειρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος της Λευκορωσίας και ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της KGB δήλωσε στο Politico, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι.

Ο CEO της Ryanair επιβεβαίωσε ότι στόχος των Λευκορώσων ήταν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς .

«Ήταν σαφές ότι η πρόθεση των αρχών της Λευκορωσίας ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη συνοδεία του. Πιστεύουμε ότι κάποιοι πράκτορες της KGB βρίσκονταν επίσης από το αεροσκάφος», είπε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας της Λευκορωσίας που εξακολουθούν να φέρουν το όνομά τους στη σοβιετική εποχή.

Ο Ο’ Λίρι είπε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε λάβει οδηγίες από τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας να μην περιγράψουν λεπτομερώς το συμβάν εν αναμονή των ερευνών τους. Είπε επίσης ότι η αρχική ανακοίνωση της Ryanair, το βράδυ της Κυριακής, «κόλλησε» στα βασικά γεγονότα επειδή το αεροσκάφος μόλις είχε προσγειωθεί στο Βίλνιους.

«Πρέπει να κάνουμε μια λεπτομερή ενημέρωση σήμερα με τις αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο Ο’ Λίρι .

«Ήταν εξαιρετικά τρομακτικό για το πλήρωμα και τους επιβάτες μας. Κρατήθηκαν υπό ένοπλη φρουρά και έψαξαν τις τσάντες τους».

Η Ryanair μπορεί προσωρινά να εκτρέψει το Αθήνα - Βίλνιους από τον λευκορωσικό στον πολωνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα προσθέσει περίπου μισή ώρα στο τρίωρο ταξίδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ