ΚΟΣΜΟΣ

Ευχάριστη έκπληξη για τον διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας η κατάσταση της πόλης

Ευχάριστη έκπληξη για τον διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας η κατάσταση της πόλης
REUTERS/SANA/Handout via Reuters

Είναι δυνατό να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έτσι ώστε η αρχαία πόλη "να ξαναγίνει όπως ήταν πριν", διαβεβαίωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, μετά την ανακατάληψη της πόλης.

Όπως είπε ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ, παρά τις καταστροφές στα μνημεία, "εξεπλάγη ευχάριστα" από το γεγονός ότι πολλά από αυτά, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές.

"Αναμέναμε το χειρότερο. Αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος θα μεταβεί τις επόμενες 24 ώρες από τη Δαμασκό στην Παλμύρα για να εξετάσει από κοντά τις καταστροφές, ενώ χαρακτήρισε ως την "πιο ευχάριστη είδηση" αυτή που αφορά στο Λιοντάρι της Αλιλάτ, στο περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας.

Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και "μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα".

Πρόκειται για άγαλμα φτιαγμένο από ασβεστόλιθο, το οποίο και φιλοτεχνήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύψθηκε το 1977 από Πολωνούς αρχαιολόγους στον ναό της Αλιλάτ, μιας προϊσλαμικής θεότητας.

Τόνισε ότι θα συζητήσει με την Unesco "τρόπους για την αποκατάσταση των δύο ναών", του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που ανατινάχθηκαν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ επειδή θεωρούν "ειδωλολατρικά" τα μνημεία και τα αγάλματα ανθρώπων και ζώων.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιήσαν το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο ως τόπο εκτελέσεων ενώ δολοφόνησαν και τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ