ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας από τη Λευκορωσία

ΗΠΑ: Επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας από τη Λευκορωσία
AP Photo/Alex Brandon

Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στο επεισόδιο της «αεροπειρατείας» της πτήσης της Ryan Air με εντολή του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για σοκαριστική πράξη εκ μέρους της Λευκορωσίας και ζητά διεθνή έρευνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έθεσε το ζήτημα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η ίδια χαρακτήρισε σοκαριστική την ενέργεια της Λευκορωσίας για την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ απαιτούν διεθνή έρευνα για το συμβάν.

«Αυτή ήταν μια σοκαριστική πράξη εκτροπής της πορείας μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ για τον προφανή σκοπό της σύλληψης ενός δημοσιογράφου. Αποτελεί μια επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας από το καθεστώς», δήλωσε η Ψάκι.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της αντίδρασης στο περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ