ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Αλ Σίσι για διμερή συνεργασία και Παλαιστινιακό

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Αλ Σίσι για διμερή συνεργασία και Παλαιστινιακό
AP Photo

Τη δεύτερη τηλεφωνική τους επικοινωνία μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας είχαν το βράδυ της  Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος συμφώνησε με τον ομόλογό του για τη σημασία της καρποφόρας συνεργασίας, της εποικοδομητικής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου.

Σε ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή προεδρία ανέφερε ότι η τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών αφορούσε «ανταλλαγή απόψεων και απόψεων αναφορικά με τις εξελίξεις σε περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και συζήτηση θεμάτων σχέσεων διμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε την επιθυμία της χώρας του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο σε όλους τους τομείς, ιδίως με δεδομένο τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και των πολιτικών της προσπαθειών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ηγέτης έδωσε ξεχωριστή σημασία στις ισχυρές και στρατηγικές σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε σταθερό πλαίσιο κοινών συμφερόντων και αμοιβαίου σεβασμού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα και τους τρόπους επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την υποστήριξη για τη σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των παλαιστινιακών και ισραηλινών μερών με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και πλήρη αμερικανική στήριξη, καθώς επίσης και τις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές το γεγονός της επιθυμίας της χώρας του να εργαστεί για να αποκατασταθεί πλήρως η ηρεμία στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και για τον συντονισμό των προσπαθειών με διεθνείς εταίρους προκειμένου να υποστηριχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη Λιβύη και για το Φράγμα της Αιθιοπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ