ΚΟΣΜΟΣ

Πατέρας του Προτάσεβιτς: Η μύτη του είναι σπασμένη - Προϊόν εξαναγκασμού το βίντεο

Πατέρας του Προτάσεβιτς: Η μύτη του είναι σπασμένη - Προϊόν εξαναγκασμού το βίντεο
Screengrab

Ο πατέρας του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε αναγκάστηκε να προσγειωθεί, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα», δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας όπου ζει με τη σύζυγό του.

«Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός», πρόσθεσε. «Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν».

Ο Ντίτρι Προτάσεβιτς σημείωσε: «Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Προτάσεβιυς κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν χθες Δευτέρα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα όπως και της συντρόφου του, ενώ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευρκορωσία και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα απαγόρευσαν στις λευκορωσικές εταιρείες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

«Έχουμε εκπλαγεί που η τύχη ενός ανθρώπου σημαίνει τόσα πολλά και ότι θεωρείται σημαντικός από την ΕΕ», δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς. «Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Λευκορώσους».

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης για να προειδοποιηθούν άλλοι: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε. «Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει».

Διαβάστε επίσης

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ