ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι λένε ότι αποκλείστηκαν από το WhatsApp

Ισραήλ: Δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι λένε ότι αποκλείστηκαν από το WhatsApp
(AP Photo/Khalil Hamra, File)

Τους λογαριασμούς δεκάδων Παλαιστινίων δημοσιογράφων απέκλεισε η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, μετά τις συγκρούσεις αυτού του μήνα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας στις 2:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έπειτα από 11 μέρες σφοδρών συγκρούσεων, δύο δημοσιογράφοι του AFP στο γραφείο της Γάζας έλαβαν ειδοποιήσεις από το WhatsApp στα Αραβικά, ενημερώνοντάς τους ότι οι λογαριασμοί τους είχαν αποκλειστεί.

Αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι, στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και στη Γάζα, δήλωσαν ότι οι λογαριασμοί τους είχαν επίσης αποκλειστεί.

Ένα μέλος του πληρώματος από το δορυφορικό κανάλι ειδήσεων Al Jazeera με έδρα το Κατάρ είπε ότι οι λογαριασμοί τους αποκαταστάθηκαν αργότερα, αφού υπέβαλαν καταγγελίες στο Facebook, ιδιοκτήτη του WhatsApp.

Ο αντιπρόεδρος του Παλαιστινιακού Συνδικάτου Δημοσιογράφων, Tahseen al-Astall, δήλωσε ότι «περίπου 100 δημοσιογράφοι» στη Γάζα είδαν τους λογαριασμούς τους να αποκλείονται.

Το WhatsApp αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους δημοσιογράφους της Γάζας για την καταγραφή της σύγκρουσης, αφού μεταξύ άλλων μέσω αυτού λαμβάνουν δηλώσεις της Χαμάς, παρόλο που η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση έχει συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Αραβικό Κέντρο για την Ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο αποκλεισμός λογαριασμών WhatsApp δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

Σε μια νέα έκθεση, η ομάδα, που εδρεύει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, τεκμηρίωσε 500 περιπτώσεις στις οποίες παραβιάστηκαν τα «ψηφιακά δικαιώματα» των Παλαιστινίων μεταξύ 6 Μαΐου και 19 Μαΐου.

«Το περιεχόμενο και οι λογαριασμοί καταργήθηκαν, μειώθηκαν και περιορίστηκαν, τα hashtag αποκρύπτονταν και το αρχειοθετημένο περιεχόμενο διαγράφηκε», ανέφερε η έκθεση. Περίπου 50% αυτών των αναφορών αφορούσαν το Instagram, το 35% Facebook, το 11% Twitter και το 1% Tik Tok.

Οι εταιρείες δεν παρείχαν εξήγηση για τη διαγραφή ή την αναστολή στην πλειονότητα των απαντήσεών τους στους χρήστες, αναφέρει ακόμα η έκθεση. Ωστόσο, οι λόγοι που παρουσιάστηκαν στους χρήστες περιελάμβαναν ρητορική μίσους, παραβίαση των κοινοτικών προτύπων, καθώς και αιτήματα απόδειξης ταυτότητας μεταξύ άλλων, προστίθεται.

«Είδαμε μια κλιμάκωση ενάντια στα ψηφιακά δικαιώματα των Παλαιστινίων» τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στο AFP η υπεύθυνη εκστρατείας της 7ης Μαρτίου Mona Shtaya.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο για τους Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι η παραδοσιακή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης δεν αποτυπώνει επαρκώς την πραγματικότητα της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ