ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Το ευρωπαϊκό εμπάργκο πτήσεων σε μια εικόνα

Λευκορωσία: Το ευρωπαϊκό εμπάργκο πτήσεων σε μια εικόνα

Τις συνέπειες του ευρωπαϊκού αεροπορικού αποκλεισμού της Λευκορωσίας που αποφάσισε η ΕΕ μετά την «κρατική αεροπειρατεία» δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η Ευρώπη εν δράσει», γράφει ο Eυρωπαίος αξιωματούχος λίγες ώρες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που καλεί τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η εικόνα δείχνει το «μποτιλιάρισμα» στον αέρα γύρω από το FIR της Λευκορωσίας, καθώς η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρίες διακόπτουν τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) ανέφερε σήμερα ότι περίπου 100 πτήσεις από ευρωπαϊκές και βρετανικές αεροπορικές εταιρίες πετούν πάνω από τη Λευκορωσία κάθε μέρα και απηύθυνε έκκληση να αλλάξουν πορεία μέσω των κρατών της Βαλτικής προκειμένου να αποφευχθεί ο εναέριος χώρος που ελέγχεται από το Μινσκ.

«Οι αεροπορικές εταιρίες που αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μπορούν να έχουν πρόσθετο χρόνο και κόστος καυσίμων, ανάλογα με τη διαδρομή. Οι διαδρομές μεγάλων αποστάσεων γενικά θα επηρεαστούν σχετικά λιγότερο», ανέφερε ο Eurocontrol στο Reuters.

«Εάν οι 100 αερομεταφορείς των ΕΕ/ΗΒ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για υπερπτήσεις, θα χρειαστούν κατά μέσο όρο να πετούν 40 ναυτικά μίλια παραπάνω… Οι πιο αποτελεσματικές διαδρομές για την πλειονότητα των αερομεταφορέων που πραγματοποιούν υπερπτήσεις στη Λευκορωσία θα είναι να αλλάξουν πορεία μέσω των κρατών της Βαλτικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ