ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει βρεθεί σε 53 χώρες

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει βρεθεί σε 53 χώρες
AP Photo

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί επίσημα σε 53 χώρες και περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ωστόσο σε έκθεσή του πως έχει λάβει πληροφορίες από μη επίσημες πηγές κατά τις οποίες η παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί σε ακόμη 7 περιοχές, δηλαδή συνολικά σε 60.

«Μια χούφτα χώρες έχουν παράγει μεγάλες ποσότητες εμβολίων κι ενεργούν σα να έχει τελειώσει ο κορωνοϊός. Άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αυξήσεις σε νοσηλείες και θανάτους. Η ισότητα στους εμβολιασμούς είναι ο μόνος τρόπος για να σώσετε όλες τις ζωές» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ως την παραλλαγή «παγκόσμιας ανησυχίας» και αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτες η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρουσιάζει πολύ εύκολη εξάπλωση.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μια μετάλλαξη θεωρείται πιο επικίνδυνη και... ανεβαίνει επίπεδο -από «παραλλαγή ενδιαφέροντος» σε «παραλλαγή ανησυχίας»- (VOC) όταν δείχνει ενδείξεις ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα πολλά κριτήρια, όπως εύκολη μετάδοση, πιο σοβαρή ασθένεια, μειωμένη εξουδετέρωση από αντισώματα ή μειωμένη αποτελεσματικότητα θεραπεία και εμβόλια.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα τρέχοντα εμβόλια φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής, αν και ο τεχνικός επικεφαλής του οργανισμού είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις «μειωμένης εξουδετέρωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ