ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στα δικαστήρια ΕΕ και AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων

Κορωνοϊός: Στα δικαστήρια ΕΕ και AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων
(AP Photo/Alastair Grant, File)

Η νομική διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις στις παραδόσεις των εμβολίων, συνεχίζεται σήμερα σε δικαστήριο του Βελγίου.

Η ΕΕ έχει μηνύσει τη βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να παραδώσει 90 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου Covid-19 πριν από τον Ιούλιο.

Η προθεσμία για τη σύμβαση ορίστηκε για τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, και η ΕΕ αναφέρει ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις εάν δεν τηρήσει αυτήν την προθεσμία.

Η AstraZeneca παρέδωσε μόνο 30 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο από τις 120 εκατομμύρια που οριζόταν στο συμβόλαιο.

Για το τρέχον τρίμηνο που διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου, σχεδιάζει να παραδώσει μόνο 70 εκατομμύρια από τις 180 εκατομμύρια που είχαν αρχικά υποσχεθεί.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής κοντά στην υπόθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αυτό το μήνα ότι η AstraZeneca χορηγεί επί του παρόντος δόσεις με ρυθμό μόνο 10 εκατομμύρια το μήνα, πολύ κάτω από τον προγραμματισμένο ρυθμό.

Η εταιρεία αρνείται ότι παρέβη τις υποχρεώσεις της και στα τέλη Απριλίου κατήγγειλε την αγωγή ως «αβάσιμη».

Ένας δικηγόρος της AstraZeneca ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είχε προειδοποιηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο για τις καθυστερήσεις και εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι το μπλοκ περίμενε τουλάχιστον δύο μήνες για να προσφύγει στο δικαστήριο.

Η ΕΕ κατηγορεί επίσης την φαρμακοβιομηχανία - η οποία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην ανάπτυξη του εμβολίου της - ότι ευνόησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις παραδόσεις του, ακόμη και για εμβόλια που έγιναν από υπεργολάβους στην ήπειρο.

Ο Γάλλοαυστραλός προϊστάμενος της AstraZeneca, Pascal Soriot, ισχυρίστηκε ότι το συμβόλαιο της εταιρείας του με την ΕΕ τη δεσμεύει μόνο σε μια ρήτρα «βέλτιστων λογικών προσπαθειών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, αναφέρει ότι το υπόλοιπο της σύμβασης έχει μεγαλύτερη νομική ευθύνη από αυτό, και διπλωμάτες και νομοθέτες της ΕΕ επεσήμαναν ότι η εταιρεία έχει παραδώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποσχόμενες δόσεις στη Βρετανία, όπου εδρεύει.

Πρόθεση της Επιτροπής αρχικά, η οποία ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια εμβολίων για ολόκληρη την Ένωση, ήταν να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca ως το βασικό της όπλο, στους μηχανισμούς εμβολιασμού των κρατών-μελών. Πλέον έχει αλλάξει στο πιο ακριβό εμβόλιο των BioNTech / Pfizer ως το βασικό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ