ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βήματα «επούλωσης» σχέσεων με τους Παλαιστινίους - Στην Αίγυπτο μετά τη Δ.Όχθη ο Μπλίνκεν

ΗΠΑ: Βήματα «επούλωσης» σχέσεων με τους Παλαιστινίους - Στην Αίγυπτο μετά τη Δ.Όχθη ο Μπλίνκεν
AP Photo/Alex Brandon, Pool

Στην Αίγυπτο συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή, με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την «επούλωση» των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Παλαιστινίους στον απόηχο της διακυβέρνησης Τραμπ. Προς το σκοπό αυτό, η Ουάσινγκτον παράσχει οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και παράλληλα ανοίγει εκ νέου το γενικό προξενείο της στην Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος και διαδραμάτισε τον κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη της εκεχειρίας, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Ιορδανία.

Προ της αναχώρησής του για την Αίγυπτο, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε μέσω ανάρτησής του στο Twitter λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστινίους [την Τρίτη ήλθε ενώπιος ενωπίω στη Δ.Όχθη με τον Μαχμούντ Αμπάς], επισημαίνοντας πως συνεχίζονται οι εντατικές διπλωματικές διεργασίες για ένα μέλλον στο οποίο Παλαιστίνιοι και Ισραήλ θα απολαμβάνουν εξίσου ασφάλεια, ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διαθέσουν συνολικά 360 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, ενώ επίσης ανέφερε πως η Ουάσινγκτον θα απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα ώστε να καταστεί διαθέσιμη ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική και αναπτυξιακή στήριξη.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να διαθέσει άμεσα κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 5,5 εκατ. δολαρίων προς ανοικοδόμηση της Λωρίδα της Γαζας -με τον Άντονι Μπλίνκεν να τονίζει κατ' επανάληψη πως η Ουάσινγκτον θα διασφαλίσει ότι η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, δεν θα ωφεληθεί από τα κονδύλια.

Άλλα 32 εκατ. δολάρια θα δοθούν μέσω της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa), ενώ ο Μπλίνκεν «εργάζεται» με το Κογκρέσο για την παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας 75 εκατ. δολαρίων.

Σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε χθες, Τρίτη, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να «ανοικοδομήσει» τη σχέση των ΗΠΑ με τους Παλαιστίνιους, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη «λύση των δύο κρατών», του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, που είχε τεθεί στο περιθώριο από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάλογες δηλώσεις ήλθαν χθες και από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ντόμινικ Ράαμπ, έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί αληθινή πρόοδος προς ένα πιο θετικό μέλλον για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, και να σπάσει ο κύκλος της βίας που κόστισε τόσες ζωές».

Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην περιοχή, ο Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βρετανίας σε «λύση δύο κρατών ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης».

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, τα πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε το 1979 συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ βάζοντας τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς.

Με παρουσία στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά, οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές δραστηριοποιούνται προκειμένου να εδραιώσουν μία κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει κανέναν όρο για τη διακοπή των εχθροπραξιών και κανένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Με τη μεσολάβησή της η Αίγυπτος επιδιώκει να επανασυνδεθεί με τον ιστορικό της ρόλο στη περιοχή. Η κατάπαυση του πυρός που εξασφαλίστηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου είναι μια καλοδεχούμενη διπλωματική νίκη για την κυβέρνηση Σίσι που είναι πιο συνηθισμένη στις επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Το 2014, από το Κάιρο προήλθε η κατάπαυση του πυρός έπειτα από τον αιματηρό πόλεμο διάρκειας πολλών εβδομάδων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το Κάιρο έστειλε επίσης την περασμένη εβδομάδα προμήθειες σε φάρμακα και τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα. Το ασυνήθιστο άνοιγμα αυτού του χερσαίου συνόρου στη διάρκεια της σύγκρουσης επέτρεψε επίσης τη διέλευση Παλαιστινίων τραυματιών προς αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Αίγυπτος υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα, πριν από το τέλος των εχθροπραξιών, να δώσει 500 εκατ. δολάρια ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, «με αιγυπτιακές εταιρίες να διευθύνουν τα έργα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ