ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν διαδρομές οι διακινητές - Προορισμός η Ιταλία

Αλλάζουν διαδρομές οι διακινητές - Προορισμός η Ιταλία
Twitter/@guardiacostiera

Η ιταλική ακτοφυλακή, με το πλοίο «Nτιτσιότι» διέσωσε χθες εξακόσιους είκοσι επτά μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας. Στην επιχείρηση συνεργάσθηκε και η μονάδα του πολεμικού ναυτικού «Aλιζέο».

Οι διασωθέντες (πεντακόσιοι είκοσι οκτώ άνδρες, ενενήντα πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά) είχαν επιβιβασθεί σε πέντε διαφορετικές φουσκωτές λέμβους, όπως έκανε γνωστό η ακτοφυλακή της Ιταλίας μέσω Twitter.

Παράλληλα, το πλοίο Ντάτιλο, της ιταλικής ακτοφυλακής, διέσωσε άλλους 103 μετανάστες (ογδόντα άνδρες και είκοσι τρεις γυναίκες). Το σύνολο των διασωθέντων πρόκειται να μεταφερθεί αύριο από μονάδα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Τρίτων» στο Λιμάνι του Ποτσάλλο στην Σικελία.

Νέες διαδρομές των διακινητών

Το έδαφος για ενεργοποίηση εναλλακτικών διαδρομών μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο φαίνεται ότι προετοιμάζουν οι διακινητές μετά το ντε φάκτο πλέον κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

Όπως αποκαλύπτουν έρευνες της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και αναδημοσιεύει η Deutche Welle, οι νέες διαδρομές θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στην Ιταλία μέσω της ανατολικής Μεσογείου.

Η εφημερίδα επικαλείται διακινητές "τα τηλέφωνα των οποίων δημοσιεύονται στο facebook" και εξηγεί ότι οι σχετικές επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικά στις αρχές Απριλίου.

Προσδιορίζει μάλιστα και ως σημεία αφετηρίας την Αττάλεια και τη Μερσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και την Αθήνα.

Μειωμένες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου

Μείωση παρουσιάζουν και σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" χωρίς να μεταφέρει κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα ενώ σημειώνεται ότι χθες δεν υπήρξε καμία άφιξη από τα νησιά του Αιγαίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες.

H τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε μετανάστες από την Μιανμάρ να φτάσουν στην Λέσβο

Η τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε πέντε λέμβους με δεκάδες μετανάστες, χθες, κυρίως από την Μιανμάρ, οι οποίοι επιχείρησαν να φτάσουν στην Λέσβο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.

Το σκάφος του λιμενικού εντόπισε τις βάρκες περίπου πέντε μίλια ανοιχτά του Ντικιλί, κοντά στην Σμύρνη, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Λέσβο, σύμφωνα με το Dogan.

Το λιμενικό ανέκοψε την πορεία των λέμβων και μετέφερε τους μετανάστες πίσω στην ακτή όπου τους παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι από την Μιανμάρ.

«Υπάρχει μια σχεδιασμένη σφαγή κατά των μουσουλμάνων της χώρας», είπε ένας από τους μετανάστες στο Dogan, προσθέτοντας πως ο συνδυασμός του κινδύνου και της φτώχειας τους ανάγκασε να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ