ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Το Κρεμλίνο δεν αναμένει «επανεκκίνηση» σχέσεων

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Το Κρεμλίνο δεν αναμένει «επανεκκίνηση» σχέσεων
Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2011 AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Με τη συνάντηση κορυφής Τζο Μπάιντεν - Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει «κλειδώσει» για τις 16 Ιουνίου στο «ουδέτερο» έδαφος της Γενεύης, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν αναμένει να υπάρξει τυπική επανεκκίνηση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, ωστόσο δεν πρέπει να μειωθεί η σημασία της συνάντησης.

«Το να περιμένει κανείς ότι κατά την διάρκεια μίας πρώτης συνάντησης θα υπάρξει κατανόηση σε ζητήματα που διαφωνούμε βαθύτατα, είναι κάτι το αμφίβολο. Όμως την ίδια στιγμή δεν θα ήταν σωστό να μειώσουμε την σημασία αυτής της συνάντησης» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Μόσχα δεν αναμένει από την συνάντηση των δύο ηγετών επανεκκίνηση στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Ασφαλώς, στην περίπτωση αυτή δεν θα αρχίσουμε να μιλάμε για επανεκκίνηση. Η εμπειρία που έχουμε από την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις δεν είναι η καλύτερη» είπε ο Πεσκόφ «δείχνοντας» στο πλήθος των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

«Σημασία έχει ότι παρόλα αυτά οι δύο πρόεδροι θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να παραθέσουν τις δικές τους θέσεις για τα ζητήματα εκείνα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις δύο χώρες. Και επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, για τα ζητήματα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο» συνέχισε ο Πεσκόφ.

Από πλευράς ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε επισημάνει χθες, Τρίτη, ότι «οι ηγέτες θα συζητήσουν το πλήρες εύρος επειγόντων θεμάτων, καθώς επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα στη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας».

Σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν -σύμμαχο του Αλεξάντερ Λουκασένκο- την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της RyanΑir από τη Λευκορωσία και τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, καθώς και το ζήτημα των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στην Ουκρανία.

Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί έχουν επικρίνει τον Μπάιντεν επειδή συμφώνησε να συναντηθεί με τον Πούτιν παρά την προκλητική συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή, με τον Λευκό Οίκο να αποκρούει τις ενστάσεις ως άστοχες.

Αυτή θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη στη Γενεύη θα είναι επίσης η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του Ρώσου προέδρου από τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ