ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανική μελέτη: Τα παιδιά εκπέμπουν μικρότερο αριθμό μολυσμένων σωματιδίων

Κορωνοϊός - Γερμανική μελέτη: Τα παιδιά εκπέμπουν μικρότερο αριθμό μολυσμένων σωματιδίων
AP/Jae C. Hong

Σημαντικά λιγότερα αερολύματα, που ως συνέπεια έχουν τη διάδοση των κορωνοϊών, διασπείρουν τα παιδιά όταν μιλούν και τραγουδούν σε σχέση με τους ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Πιο αναλυτικά, το παραπάνω συμπέρασμα είναι αποτέλεσμα μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité και του Πολυτεχνείου του Βερολίνου υπό την επίβλεψη του καθηγητή φωνιατρικής Ντιρκ Μιούρμπε.

«Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν μιλούν εκπέμπουν έναν αριθμό σωματιδίων της ίδιας τάξης μεγέθους όπως όταν οι ενήλικες αναπνέουν. Επίσης, όταν τα παιδιά τραγουδούν εκπέμπουν παρόμοιο αριθμό σωματιδίων με τους ενήλικες όταν αυτοί μιλούν.

Ο αριθμός των αερολυμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ένταση της φωνής. Το πόρισμα της μελέτης δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο μόνο στην απόφαση για την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία στα σχολεία, αλλά και στην απόφαση επαναλειτουργίας παιδικών χορωδιών», δήλωσε ο Μιούρμπε, διευθυντής της Κλινικής Ακουολογίας και Φωνιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να γίνονται σχολικά μαθήματα ή πρόβες χορωδιών και συναυλίες ανεξάρτητα από την γενική κατάσταση της μόλυνσης και χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, είναι περισσότερο δυνατό από ό, τι προηγουμένως να γίνονται όλα αυτά ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, όπως είναι δηλαδή το μέγεθος της αίθουσας, ο αριθμός και η διάρκεια της παραμονής των παιδιών εντός αυτών και οι εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Ο μικρότερος αριθμός εκπεμπόμενων σωματιδίων από τα παιδιά σε συνδυασμό με τα διαγνωστικά τεστ οδηγούν και σε μια πιο διαφοροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου μόλυνσης και σε καλύτερες προϋποθέσεις τόσο της διεξαγωγής των μαθημάτων στην τάξη όσο και στην αυλή του σχολείου», σύμφωνα με τον φωνίατρο.

«Μέχρι τώρα, οι μελέτες για την εκπομπή αερολυμάτων επικεντρώνονταν σε ενήλικες, ενώ τώρα η μελέτη συμπεριέλαβε για πρώτη φορά μαθητές δημοτικών σχολείων -οκτώ έως δέκα ετών- και χρησιμοποιήθηκαν μετρητές σωματιδίων λέιζερ σε απολυμασμένη αίθουσα.

Μετρήθηκαν δε τα επίπεδα εκπομπών αερολυμάτων 15 παιδιών, κοριτσιών και αγοριών, μεταξύ άλλων, όταν ανέπνεαν ήρεμα, όταν μιλούσαν, τραγουδούσαν και όταν φώναζαν και συγκρίθηκαν με τον αριθμό σωματιδίων τα οποία εξέπεμπαν 15 ενήλικες», όπως είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ