ΚΟΣΜΟΣ

Στροφή Ερντογάν: «Βλέπει» νέα εποχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στροφή Ερντογάν: «Βλέπει» νέα εποχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Turkish Presidency via AP, File

Άνοιγμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το ναδίρ στο οποίο έχουν βρεθεί οι διμερείς σχέσεις, επιχειρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με ηγετικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου θα αποτελέσει μία «νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως «η δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα του 1915 επιβάρυνε τις σχέσεις μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η συνάντηση που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Δίνουμε σημασία στις ριζωμένες στο χρόνο και πολύπλευρες συμμαχικές μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τη διάσταση απόψεων που έχουμε κατά καιρού, η συνεργασία μας και οι συμμαχικές μας σχέσεις κατάφεραν να υπερκεράσουν κάθε δυσκολία».

Πάντως ό ίδιος ο Ερντογάν, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε κατηγορήσει τον Τζο Μπάιντεν για τη στήριξή του στο Ισραήλ, λέγοντας ότι τα χέρια του είναι «αιματοβαμμένα».

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν στελέχη από τις αμερικανικές εταιρείες Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg’s, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στόχος του είναι να ανεβάσει τον ετήσιο όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Έκανε λόγο για προώθηση «κοινών συμφερόντων», προσπαθώντας να δελεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με συνεργασίας στη Συρία και τη Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να επιδείξουν οι ΗΠΑ πιο εποικοδομητική στάση όσον αφορά στους δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ