ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πάνω από 200.000 κρούσματα και 3.800 νεκροί στην Ινδία

Κορωνοϊός: Πάνω από 200.000 κρούσματα και 3.800 νεκροί στην Ινδία
AP Photo

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 211.298 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 3.847 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων που τελευταία έχει μετατραπεί στη χειρότερη εστία της έχει πλέον φθάσει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα –που θεωρούνται πολύ υποτιμημένα από τους περισσότερους ειδικούς–, τους 315.235 νεκρούς επί συνόλου 27,37 εκατ. μολύνσεων.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί επίσημα σε 53 χώρες και περιοχές, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ωστόσο σε έκθεσή του πως έχει λάβει πληροφορίες από μη επίσημες πηγές κατά τις οποίες η παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί σε ακόμη 7 περιοχές, δηλαδή συνολικά σε 60.

«Μια χούφτα χώρες έχουν παράγει μεγάλες ποσότητες εμβολίων κι ενεργούν σα να έχει τελειώσει ο κορωνοϊός. Άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αυξήσεις σε νοσηλείες και θανάτους. Η ισότητα στους εμβολιασμούς είναι ο μόνος τρόπος για να σώσετε όλες τις ζωές» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ως την παραλλαγή «παγκόσμιας ανησυχίας» και αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτες η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρουσιάζει πολύ εύκολη εξάπλωση.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μια μετάλλαξη θεωρείται πιο επικίνδυνη και... ανεβαίνει επίπεδο -από «παραλλαγή ενδιαφέροντος» σε «παραλλαγή ανησυχίας»- (VOC) όταν δείχνει ενδείξεις ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα πολλά κριτήρια, όπως εύκολη μετάδοση, πιο σοβαρή ασθένεια, μειωμένη εξουδετέρωση από αντισώματα ή μειωμένη αποτελεσματικότητα θεραπεία και εμβόλια.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα τρέχοντα εμβόλια φαίνεται πως είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής, αν και ο τεχνικός επικεφαλής του οργανισμού είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις «μειωμένης εξουδετέρωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ